Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Date: Mon, 08 May 2006 16:44:40 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 45
Message-ID: <C08525F8.4D9E%notujaca@gazeta.pl>
References: <4...@u...de> <0...@n...onet.pl>
<4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1147099482 9731 195.177.210.11 (8 May 2006 14:44:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 May 2006 14:44:42 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268303
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok napisał(a) 8/05/2006 16:48:
> Madame_k_c wrote:
>>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
>> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
>> M
>
>
> a tu masz z gugla: 2 papryki czerwoną i zieloną drobno pokroić, 3
> plastry ananasa też. Podsmażyć toto na oleju, ewentualnie dodać 200g
> pokrojonego bambusa. Smażyć ok. 2 minut. Dodać octu ryżowego (2 łyżki
> stołowe). Teraz zaczyna się zasłupie: 3 łyżki stołowe keczupu, 3 łs sosu
> sojowego, szklanka rosołu z kurczaka (może być z paczki). Doprawić
> cukrem i solą, gotować 5 minut. 2 łyżki skrobii rozrobić w zimnej
> wodzie, dodać do sosu, zagotować, gotowe.
A to ja mogę polecić mniej zasłupny (bez ketchupu) przepis z grupy,
przetesowany przeze mnie - ja go bardzo lubię:
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 cebula
puszka ananasów
ocet
cukier
olej do podsmażenia
mąka ziemniaczana
Papryki pokroić w kostkę 0,5X0,5cm, cebulę też i podsmażyć, niech się trochę
podrumienią. Pod koniec wrzucić pokrojone w małe kawałki ananasy i razem
wszysko poddusić. Sok z ananasów wymieszać z 3 łyżkami octu, 4 łyżkami cukru
i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Do soku można dodać trochę wody
jednocześnie zwiększając ilości octu, cukru i mąki.
Tak przygotowaną miksturę wlać do warzyw i zagotować, aby zgęstniało.
http://tnij.org/slodko-kwasny
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|