Data: 2006-05-08 14:44:40
Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar Krzok napisał(a) 8/05/2006 16:48:
> Madame_k_c wrote:
>>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
>> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
>> M
>
>
> a tu masz z gugla: 2 papryki czerwoną i zieloną drobno pokroić, 3
> plastry ananasa też. Podsmażyć toto na oleju, ewentualnie dodać 200g
> pokrojonego bambusa. Smażyć ok. 2 minut. Dodać octu ryżowego (2 łyżki
> stołowe). Teraz zaczyna się zasłupie: 3 łyżki stołowe keczupu, 3 łs sosu
> sojowego, szklanka rosołu z kurczaka (może być z paczki). Doprawić
> cukrem i solą, gotować 5 minut. 2 łyżki skrobii rozrobić w zimnej
> wodzie, dodać do sosu, zagotować, gotowe.
A to ja mogę polecić mniej zasłupny (bez ketchupu) przepis z grupy,
przetesowany przeze mnie - ja go bardzo lubię:
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 cebula
puszka ananasów
ocet
cukier
olej do podsmażenia
mąka ziemniaczana
Papryki pokroić w kostkę 0,5X0,5cm, cebulę też i podsmażyć, niech się trochę
podrumienią. Pod koniec wrzucić pokrojone w małe kawałki ananasy i razem
wszysko poddusić. Sok z ananasów wymieszać z 3 łyżkami octu, 4 łyżkami cukru
i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Do soku można dodać trochę wody
jednocześnie zwiększając ilości octu, cukru i mąki.
Tak przygotowaną miksturę wlać do warzyw i zagotować, aby zgęstniało.
http://tnij.org/slodko-kwasny
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|