| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-05 14:02:33
Temat: Jak usmazyc rybe ..?Słuchajcie - mam pytanko,
Jak właściwie usmażyć rybę. Kupiłem w markecie zamrożone filetowane płaty
(jaka ryba nie podaję bo chodzi mi o zasadę) i jak je teraz usmażyć (jaka
panierka ? ( z czego?) - żeby dobrze przylegała) oraz co zrobić aby sie nie
rozpadała na kawałki (filety bez skóry) ??
Byloby super jakby ktoś podał mi cały sposób przygotowania takiej rybki
Dzięki
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-05 14:27:24
Temat: Re: Jak usmazyc rybe ..?z PORADNIKA:-)))
Cytuje:
Przed przystąpieniem do smażenia należy rybę uprzednio sprawioną skropić
cytryną, posolić i podprawić jednym z podanych sposobów:
oprószyć mąką i smażyć przed podaniem,
obtoczyć w mące,
obtoczyć w bulce tartej - panierować (obtoczyć w mące, umoczyć w
roztrzepanym jaju i posypać tartą bułką),
maczać w gęstym cieście naleśnikowym.
Następnie smaży się rybę na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym
tłuszczu. Pod koniec smażenia należy dodać kawałek masła i wstawić na chwilę
naczynie z potrawą do gorącego piekarnika, aby ryba wewnątrz nie pozostała
surowa. Najodpowiedniejsza do smażenia ryb jest patelnia z dnem
groszkowanym, która zapobiega przywieraniu potraw. Potrawy smażone z ryb
podaje się jako zakąskę na zimno z ostrymi sosami lub na gorąco z dodatkiem
warzyw gotowanych bądź surówek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |