| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-02 20:59:07
Temat: Jak zakonserwowac papryke?Witam grupowiczow,
czy ktos z was ma moze taka wiedze jak zakonserwowac papryke (w occie,
oliwie, etc.)?
A moze do tego jakis przepis na LECZO do sloika?
Pozdrawiam
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-03 05:58:25
Temat: Re: Jak zakonserwowac papryke?
Michal napisał(a):
> Witam grupowiczow,
> czy ktos z was ma moze taka wiedze jak zakonserwowac papryke (w occie,
> oliwie, etc.)?
>
> A moze do tego jakis przepis na LECZO do sloika?
>
> Pozdrawiam
> Michal
2,5 kg papryki odpowiednio oporz?dzi?
1l wody
˝ szkl octu 10%
1 szkl cukru
1,5 lyzeczki soli
ziele ang. Lisc laurowy
Zalew? zagotowac i pogotowac z papryk? 3 min.
Do s?oików po ˝ z?bka czosnku i lyzeczke gorczycy. Wlac zalewe i
papryke. Na wierzch lyzke oleju.
Nie pasteryzowc. Po prostu w koc do góry nogami a gor?ca zalewa
zaciagnie.
Gwarantuje twarda papryke przez 12 miesi?cy. Recze glowa.
Taka papryka to idealny substytut do np leczo, salatek, szaszłyków
zimowych...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-03 06:23:03
Temat: Re: Jak zakonserwowac papryke?Użytkownik "Michal" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9mu6ct$rdf$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczow,
> czy ktos z was ma moze taka wiedze jak zakonserwowac papryke (w occie,
> oliwie, etc.)?
> A moze do tego jakis przepis na LECZO do sloika?
> Pozdrawiam
> Michal
Hej!
LECZO
4 kg pomidorów
3 kilogramy papryki
czosnek - 2 duże główki
ocet - o,5 l
cukier - 1 szkl.
Olej słonecznikowy (lub inny) - 1 szkl.
Sól - 2 łyżki
Pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać czosnek (zgnieciony już),
cukier, ocet olej i sól. Wszystko wymieszać i postawić na gaz, musi się
pogotować 15-20 minut. Następnie dodajemy do tego paprykę, pociętą na
ćwiartki i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie sterylizujemy
słoiki, w finale wypełniamy je leczo i zamykamy.
Jest to przepis z rosyjskiej strony kulinarnej, wypróbowałem to w ubiegłym
roku i jest genialne, i na zimno, jako coś takiego do chlebka i podgrzane
do... do wszystkiego.
Z tej ilości wyszło mi 8 litrowych słoików. Może jeszcze 1 słój zjadłem po
drodze.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-03 11:32:30
Temat: Re: Jak zakonserwowac papryke?
Zalewa do papryki:
3l wody
0,5 l octu 10%
10 dkg soli
40 dkg cukru
dodatkowo do każdego słoika:
liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
czosnek, kawałek ostrej papryki.
Składniki zalewy zagotować, poukładać w słoikach paprykę z dodatkami, dolać
zalewy.
Słoiki gotować ok 10 min.
Idol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |