Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!news.man.lodz.pl!news.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.w
roc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mail
From: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zakonserwowac papryke?
Date: Mon, 3 Sep 2001 08:23:03 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 44
Message-ID: <9mv7m5$o6$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <9mu6ct$rdf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial1506.wroclaw.dialog.net.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65624
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Michal" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9mu6ct$rdf$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczow,
> czy ktos z was ma moze taka wiedze jak zakonserwowac papryke (w occie,
> oliwie, etc.)?
> A moze do tego jakis przepis na LECZO do sloika?
> Pozdrawiam
> Michal
Hej!
LECZO
4 kg pomidorów
3 kilogramy papryki
czosnek - 2 duże główki
ocet - o,5 l
cukier - 1 szkl.
Olej słonecznikowy (lub inny) - 1 szkl.
Sól - 2 łyżki
Pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać czosnek (zgnieciony już),
cukier, ocet olej i sól. Wszystko wymieszać i postawić na gaz, musi się
pogotować 15-20 minut. Następnie dodajemy do tego paprykę, pociętą na
ćwiartki i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie sterylizujemy
słoiki, w finale wypełniamy je leczo i zamykamy.
Jest to przepis z rosyjskiej strony kulinarnej, wypróbowałem to w ubiegłym
roku i jest genialne, i na zimno, jako coś takiego do chlebka i podgrzane
do... do wszystkiego.
Z tej ilości wyszło mi 8 litrowych słoików. Może jeszcze 1 słój zjadłem po
drodze.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
|