Data: 2001-09-03 06:23:03
Temat: Re: Jak zakonserwowac papryke?
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Michal" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9mu6ct$rdf$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczow,
> czy ktos z was ma moze taka wiedze jak zakonserwowac papryke (w occie,
> oliwie, etc.)?
> A moze do tego jakis przepis na LECZO do sloika?
> Pozdrawiam
> Michal
Hej!
LECZO
4 kg pomidorów
3 kilogramy papryki
czosnek - 2 duże główki
ocet - o,5 l
cukier - 1 szkl.
Olej słonecznikowy (lub inny) - 1 szkl.
Sól - 2 łyżki
Pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać czosnek (zgnieciony już),
cukier, ocet olej i sól. Wszystko wymieszać i postawić na gaz, musi się
pogotować 15-20 minut. Następnie dodajemy do tego paprykę, pociętą na
ćwiartki i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie sterylizujemy
słoiki, w finale wypełniamy je leczo i zamykamy.
Jest to przepis z rosyjskiej strony kulinarnej, wypróbowałem to w ubiegłym
roku i jest genialne, i na zimno, jako coś takiego do chlebka i podgrzane
do... do wszystkiego.
Z tej ilości wyszło mi 8 litrowych słoików. Może jeszcze 1 słój zjadłem po
drodze.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
|