Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-16 17:47:12

Temat: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba
Od: "Krystyna F." <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzień dobry,
przejrzałam kilkadziesiąt ostatnich tematów i nie znalazłam tego, czego
szukam.
A mianowicie:
mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku i
francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy. Z taką instrukcją niestety nie
potrafię. Zwykły chleb jakoś mi wychodzi, ale lubię ciemne pieczywo.
Przepisów z innych maszyn do pieczenia już próbowałam i niestety chleb nie
wychodzi, widocznie wszystko zależy od konkretnej maszyny.
Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Krystyna F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-17 08:51:20

Temat: Re: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba
Od: "KasiaA " <k...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna F. <g...@g...pl> napisał(a):


> mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku i
> francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy.

Ja swój chleb razowy piekę z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (typ 650 lub
670), mąki razowej daję różnie - od 15 do 25 dag, resztę mąki pszennej, tak
by w sumie było 50 dag. Płynu - nieco więcej niż jedną miarkę (to więcej to
ok. łyżka), przy czym jesli używam zakwasu to biorę go 1/3 miarki, resztę
woda, z braku zakwasu daję piwo - 2/3 miarki, drożdży - 1/3 małej kostki
drożdży (świeżych), 1 łyżeczka cukru (ja daję ciemny cukier), 1 łyżeczka
soli. Ostatnio dałam odrobinę masła, niech ten chleb będzie pożywniejszy, a
co ;), do smaku 1 łyżeczkę kminku, ok. 2 łyzki słonecznika, czasem dyni.
Piekę na programie 1 Normal (tez mam Clatronica, nie pamietam modelu),
skórka jasna, wielkość chleba 1.

Kasia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-19 07:33:05

Temat: Re: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chleba
Od: "Ewa_a" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "KasiaA " <k...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:brp5e7$ne1$1@inews.gazeta.pl...
> Krystyna F. <g...@g...pl> napisał(a):
>
>
> > mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku
i
> > francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy.
>
> Ja swój chleb razowy piekę z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (typ 650 lub
> 670), mąki razowej daję różnie - od 15 do 25 dag, resztę mąki pszennej,
tak
> by w sumie było 50 dag. Płynu - nieco więcej niż jedną miarkę (to więcej
to
> ok. łyżka), przy czym jesli używam zakwasu to biorę go 1/3 miarki, resztę
> woda, z braku zakwasu daję piwo - 2/3 miarki, drożdży - 1/3 małej kostki
> drożdży (świeżych), 1 łyżeczka cukru (ja daję ciemny cukier), 1 łyżeczka
> soli. Ostatnio dałam odrobinę masła, niech ten chleb będzie pożywniejszy,
a
> co ;), do smaku 1 łyżeczkę kminku, ok. 2 łyzki słonecznika, czasem dyni.
> Piekę na programie 1 Normal (tez mam Clatronica, nie pamietam modelu),
> skórka jasna, wielkość chleba 1.
>
> Kasia

Bardzo dziękuję w imieniu mamy. Niezwłocznie przekażę jej przepis.
Pozdrawiam
Ewa A., córka Krystyny F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gary :-)
Tort kanapkowy - cos wyszlo
tym razem po wlosku - spagetti carbonare?
makrela?
Japońskie pałeczki do sushi - Wwa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »