| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 17:47:12
Temat: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chlebaDzień dobry,
przejrzałam kilkadziesiąt ostatnich tematów i nie znalazłam tego, czego
szukam.
A mianowicie:
mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku i
francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy. Z taką instrukcją niestety nie
potrafię. Zwykły chleb jakoś mi wychodzi, ale lubię ciemne pieczywo.
Przepisów z innych maszyn do pieczenia już próbowałam i niestety chleb nie
wychodzi, widocznie wszystko zależy od konkretnej maszyny.
Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Krystyna F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-17 08:51:20
Temat: Re: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chlebaKrystyna F. <g...@g...pl> napisał(a):
> mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku i
> francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy.
Ja swój chleb razowy piekę z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (typ 650 lub
670), mąki razowej daję różnie - od 15 do 25 dag, resztę mąki pszennej, tak
by w sumie było 50 dag. Płynu - nieco więcej niż jedną miarkę (to więcej to
ok. łyżka), przy czym jesli używam zakwasu to biorę go 1/3 miarki, resztę
woda, z braku zakwasu daję piwo - 2/3 miarki, drożdży - 1/3 małej kostki
drożdży (świeżych), 1 łyżeczka cukru (ja daję ciemny cukier), 1 łyżeczka
soli. Ostatnio dałam odrobinę masła, niech ten chleb będzie pożywniejszy, a
co ;), do smaku 1 łyżeczkę kminku, ok. 2 łyzki słonecznika, czasem dyni.
Piekę na programie 1 Normal (tez mam Clatronica, nie pamietam modelu),
skórka jasna, wielkość chleba 1.
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-19 07:33:05
Temat: Re: Jak zrobić chleb żytni /razowy w maszynie do chlebaUżytkownik "KasiaA " <k...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:brp5e7$ne1$1@inews.gazeta.pl...
> Krystyna F. <g...@g...pl> napisał(a):
>
>
> > mam maszynę do chleba CIATRONIC BBA 2787 i instrukcję tylko po angielsku
i
> > francusku, a chciałabym zrobić chleb razowy.
>
> Ja swój chleb razowy piekę z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (typ 650 lub
> 670), mąki razowej daję różnie - od 15 do 25 dag, resztę mąki pszennej,
tak
> by w sumie było 50 dag. Płynu - nieco więcej niż jedną miarkę (to więcej
to
> ok. łyżka), przy czym jesli używam zakwasu to biorę go 1/3 miarki, resztę
> woda, z braku zakwasu daję piwo - 2/3 miarki, drożdży - 1/3 małej kostki
> drożdży (świeżych), 1 łyżeczka cukru (ja daję ciemny cukier), 1 łyżeczka
> soli. Ostatnio dałam odrobinę masła, niech ten chleb będzie pożywniejszy,
a
> co ;), do smaku 1 łyżeczkę kminku, ok. 2 łyzki słonecznika, czasem dyni.
> Piekę na programie 1 Normal (tez mam Clatronica, nie pamietam modelu),
> skórka jasna, wielkość chleba 1.
>
> Kasia
Bardzo dziękuję w imieniu mamy. Niezwłocznie przekażę jej przepis.
Pozdrawiam
Ewa A., córka Krystyny F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |