| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-10 19:56:09
Temat: Jak zrobic dobry gulasz?no naszla mnie ochotka i chyba go jutro zrobie jak mi poradzicie jak go
dobrze upichcic....
Pozdrawiam Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-10 20:24:29
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)>no naszla mnie ochotka i chyba go jutro zrobie jak mi poradzicie jak go
>dobrze upichcic....
>Pozdrawiam Kasia
co prawda uwazam, ze w taki upal jedzenie gulaszy powinno byc zabronione
ustawowo, ale .... prosze bardzo. Przepisik pyszny, miodzio prawdziwe,
dostalam go od Basi Nalepy ze Szwecji.
Gulasz kreolski
1 kg poledwiczki wieprzowej
1 lyzka maki
3 kabanosy
1 maly sloik cebulki konserwowej
1 sloik czarnych oliwek bez pestki
2 czerwone papryki
½ szklanki posiekanych korniszonow
2 szklanki smietany
1 lyzeczka majeranku
1½ lyzeczka soli
2 szczypty pieprzu
Pokroic poledwiczke na plasterki, pobic reka. Pokroic kabanosy i podsmazyc,
wyjac talerz. Podsmazyc mieso. Dodac przyprawy. Posypac maka. Dodac
korniszony, cebulke, papryke i przepolowione oliwki. Zalac smietana i
gotowac przec 10-15 minut na malym ogniu.
Mialo byc na 2 dni - jak zrobilam z powyzszych proporcji, ale .... jakos sie
szyciej zdematerializowalo.
:))
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 20:32:31
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02071022242917@polnews.pl...
> >no naszla mnie ochotka i chyba go jutro zrobie jak mi poradzicie jak go
> >dobrze upichcic....
> >Pozdrawiam Kasia
>
> co prawda uwazam, ze w taki upal jedzenie gulaszy powinno byc zabronione
> ustawowo, ale .... prosze bardzo. Przepisik pyszny, miodzio prawdziwe,
> dostalam go od Basi Nalepy ze Szwecji.
>
> Gulasz kreolski
> 1 kg poledwiczki wieprzowej
> 1 lyzka maki
> 3 kabanosy
> 1 maly sloik cebulki konserwowej
> 1 sloik czarnych oliwek bez pestki
> 2 czerwone papryki
> ½ szklanki posiekanych korniszonow
> 2 szklanki smietany
> 1 lyzeczka majeranku
> 1½ lyzeczka soli
> 2 szczypty pieprzu
> Pokroic poledwiczke na plasterki, pobic reka. Pokroic kabanosy i
podsmazyc,
> wyjac talerz. Podsmazyc mieso. Dodac przyprawy. Posypac maka. Dodac
> korniszony, cebulke, papryke i przepolowione oliwki. Zalac smietana i
> gotowac przec 10-15 minut na malym ogniu.
>
> Mialo byc na 2 dni - jak zrobilam z powyzszych proporcji, ale .... jakos
sie
> szyciej zdematerializowalo.
>
> :))
>
> Monika
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
> uuuuuuuuu pysznie pachnie wielkie dzieki jutro go wyprubuje tylko musze
zaopatrzyc sie w kilka skladnikow i juz
Pozdrawiam KAsia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 20:37:48
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)>
>> uuuuuuuuu pysznie pachnie wielkie dzieki jutro go wyprubuje tylko musze
>zaopatrzyc sie w kilka skladnikow i juz
>Pozdrawiam KAsia
>
Smacznego, napisz, czy ci smakowalo.
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 20:51:53
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?
Użytkownik Kasia <k...@r...net.eu.org> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:agi3l1$ue$...@n...onet.pl...
> no naszla mnie ochotka i chyba go jutro zrobie jak mi poradzicie jak go
> dobrze upichcic....
> Pozdrawiam Kasia
>
Najwazniejszy warunek to dobre miesiwo, zeby gulasz nie byl jak z zelowek,
ok.1kg. Mieso w kosteczke, lekko oproszyc maka (krupczatka - wtedy sie mieso
nie skleja), obsmazac porcjami na oliwie albo innym Twoim ulubionym tluszczu
do smazenia. Przekladac do duzego rondla o grubym dnie. Zalac rosolem albo
bulionem warzywnym tak by ciecz przykryla mieso, niech sobie pyrka powoli.
Dodac ziarnko ziela angielskiego, listek laurowy i lyzke sproszkowanej
wegierskiej slodkiej papryki . Udusic posiekane 2 cebule (dobrze jest ja
potem zmiksowac), dodac do miesa. Dwie marchewki, kawalek selera pokroic w
slupki, dodac do gara. Pozniej gdy mieso jest juz miekkie pokrojona w kostke
czerwona papryke, dosolic do smaku i doostrzyc malutka ostra papryczka. Jak
mnie co najdzie, to dodaje czosnek i troche marynowanej papryki.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-11 03:50:16
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)
>
> Gulasz kreolski
> 1 kg poledwiczki wieprzowej
> 1 lyzka maki
> 3 kabanosy
> 1 maly sloik cebulki konserwowej
> 1 sloik czarnych oliwek bez pestki
> 2 czerwone papryki
> ½ szklanki posiekanych korniszonow
> 2 szklanki smietany
> 1 lyzeczka majeranku
> 1½ lyzeczka soli
> 2 szczypty pieprzu
> Pokroic poledwiczke na plasterki, pobic reka. Pokroic kabanosy i
podsmazyc,
> wyjac talerz. Podsmazyc mieso. Dodac przyprawy. Posypac maka. Dodac
> korniszony, cebulke, papryke i przepolowione oliwki. Zalac smietana i
> gotowac przec 10-15 minut na malym ogniu.
>
> Mialo byc na 2 dni - jak zrobilam z powyzszych proporcji, ale .... jakos
sie
> szyciej zdematerializowalo.
>
> > Monika
> TO NIE JET GULASZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
K - 2
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-11 11:45:49
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)
>>
>> Gulasz kreolski
>> 1 kg poledwiczki wieprzowej
>> 1 lyzka maki
>> 3 kabanosy
>> 1 maly sloik cebulki konserwowej
>> 1 sloik czarnych oliwek bez pestki
>> 2 czerwone papryki
>> ½ szklanki posiekanych korniszonow
>> 2 szklanki smietany
>> 1 lyzeczka majeranku
>> 1½ lyzeczka soli
>> 2 szczypty pieprzu
>> Pokroic poledwiczke na plasterki, pobic reka. Pokroic kabanosy i
>podsmazyc,
>> wyjac talerz. Podsmazyc mieso. Dodac przyprawy. Posypac maka. Dodac
>> korniszony, cebulke, papryke i przepolowione oliwki. Zalac smietana i
>> gotowac przec 10-15 minut na malym ogniu.
>>
>> Mialo byc na 2 dni - jak zrobilam z powyzszych proporcji, ale .... jakos
>sie
>> szyciej zdematerializowalo.
>>
>> > Monika
>> TO NIE JET GULASZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
> K - 2
a SKAD wiesz???
Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-11 12:40:32
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)Kasieńko co znaczy "½"
Gosia z Bielska
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02071022374837@polnews.pl...
> >
> >> uuuuuuuuu pysznie pachnie wielkie dzieki jutro go wyprubuje tylko musze
> >zaopatrzyc sie w kilka skladnikow i juz
> >Pozdrawiam KAsia
> >
> Smacznego, napisz, czy ci smakowalo.
>
> Monika
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-11 12:50:06
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)>
>>
>> Gulasz kreolski
>> 1 kg poledwiczki wieprzowej
>> 1 lyzka maki
>> 3 kabanosy
>> 1 maly sloik cebulki konserwowej
>> 1 sloik czarnych oliwek bez pestki
>> 2 czerwone papryki
>> ½ szklanki posiekanych korniszonow
>> 2 szklanki smietany
>> 1 lyzeczka majeranku
>> 1½ lyzeczka soli
>> 2 szczypty pieprzu
>> Pokroic poledwiczke na plasterki, pobic reka. Pokroic kabanosy i
>podsmazyc,
>> wyjac talerz. Podsmazyc mieso. Dodac przyprawy. Posypac maka. Dodac
>> korniszony, cebulke, papryke i przepolowione oliwki. Zalac smietana i
>> gotowac przec 10-15 minut na malym ogniu.
>>
>> Mialo byc na 2 dni - jak zrobilam z powyzszych proporcji, ale .... jakos
>sie
>> szyciej zdematerializowalo.
>>
>> > Monika
>> TO NIE JET GULASZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
>K - 2
a co to jest??????
jesli juz krytykować, to troche konstruktywniej
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-11 14:13:44
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?(P)
> >>
>
> >> TO NIE JET GULASZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
> >K - 2
>
> a co to jest??????
> jesli juz krytykować, to troche konstruktywniej
>
> Monika
>To nie jest krytyka tylko stwierdzenie faktu.
(węgierski) - gulyas - zupa na mięsie, doprawiona cebulą i papryką, z
ziemniakami pokrajanymi w kostkę i kluskami.
Trudno mi sobie wyobrazić żubrówkę kreolską
k - 2
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |