« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-20 13:55:16
Temat: Jak zrobic dobry smalec ?Witam
Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)
Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
wyjatkowy smak. ?
Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.
Ajgor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-20 16:02:45
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?2003-07-20 15:55, osoba przedstawiająca się jako 'Ajgor', zachciała
zauważyć:
> Witam
>
> Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)
>
> Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
> wyjatkowy smak. ?
> Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.
>
Właśnie taki wczoraj zrobiłem. Pyszotka.
Świeżą słoninkę (nie wędzoną), kroimy na drobną kosteczkę (do 5mmm).
Dobrą jakościowo słoninę można kupić w makro. Na 0,5kg słoniny wsypujemy
łyżkę soli i starannie mieszamy. Do garnka wlewamy ćwierć szkalnki wody
i wrzucamy słoninkę. Wytapiamy, mieszając od czasu do czasu. Jak
swarki będą miały lekko złotawy kolor, wrzucamy jabłko lub dwa
(pokrojone w ćwiartki, bez pestek); całą cebulę (nie krojona), 3-5
ząbków czosnku (bez łupin, ale nie krojony) i kilka liści bobkowych.
Kiedy skwarki osiągną pożądaną wielkość i kolor, zdejmujemy garnek z
ognia i dosypujemy przypraw (majeranek lub bazylia, pieprz, tymianek,
cząber, mogą być ze dwa goździki, ziarna jałowca, słowem, co kto lubi).
Jabłka, cebulę i czosnek wyjmujemy.
Smalec można odcedzić przez sito (taki jest najtrwalszy).
Jeżeli chcemy zostawić w nim skwarki i cebulę, to drobno pokrojoną
cebulę wrzucamy pod koniec wytapiania. Przelewamy do słojów lub naczń
kamionkowych. Zastygający smalec mieszamy od czasu do czasu, by
przyprawy i skwarki równo się w nim rozłożyły.
Uwaga:
obecność cebuli skraca trwałość smalcu (poza chłodziarką - do ok. 10 dni).
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 16:49:51
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?Użytkownik "Ajgor" <a...@d...pl> napisał w wiadomości
news:bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl
> Witam
Cześć:)
> Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)
Widzę, że wiesz co dobre;) Proste potrawy są najlepsze.
> Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
> wyjatkowy smak. ?
> Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.
Ależ proszę bardzo:
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 drobno pokrojona cebula
1/4 szklanki oleju
Podsmażyć razem do momentu gdy cebula będzie miękka. Następnie dodać:
1/3 szklanki margaryny
1/2 łyżeczki soli
Utrzymywać na ogniu do rozpłynięcia się margaryny. Potem odstawić i wlać do
małego pojemnika. Przechowywać w lodówce. Podawać z chlebem.
Przepis z "Naturalna Kuchnia Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia
Pyszota, smacznego.
--
_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...
_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .
_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .
_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 16:55:11
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Użytkownik "Kzysio" <U...@w...kzysio.republika.pl>
napisał w wiadomości news:bfeh8v$s64$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Widzę, że wiesz co dobre;) Proste potrawy są najlepsze.
[..]
> 1/3 szklanki margaryny
Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno! Macie swoją grupę, to tam
piszcie o swoich zboczeniach.
troll_alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 17:12:57
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?Użytkownik "troll_alex" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfehi5$h8q$1@atlantis.news.tpi.pl
> Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno!
Ale z Ciebie jest znawca... Słonina, to dopiero jest gówno...
> Macie swoją grupę, to tam
> piszcie o swoich zboczeniach.
Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
podniebienia" To chyba właściwa grupa...
A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.
--
_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...
_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .
_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .
_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 17:44:12
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Uzytkownik "Ajgor" <a...@d...pl> napisal w wiadomosci
news:bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Witam
>
> Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)
>
> Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
> wyjatkowy smak. ?
> Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.
>
> Ajgor
Ja robie bez skwarek
ok kg szynki wieprzowej lub lopatki nacieram majerankiem pieprzem,
lubczykiem i sola daje 1,5 kostki smalcu i pieke w piekarniku. cebule dodaje
nieco pozniej. Produkt uboczny miesko do kanapek i obiadu.Smalec ma niestety
wade
blyskawicznie znika z lodowki;(
TMK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 17:59:43
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Użytkownik "Kzysio" <U...@w...kzysio.republika.pl>
napisał w wiadomości news:bfeija$ls6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
> podniebienia" To chyba właściwa grupa...
> A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
> nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.
To jest równie dobre pytanie, gdy homoseksualista pyta się normalnego
mężczyzny... "chyba nie współżyjesz z kobietą??... brr... na samą myśl
ciarki mnie przeszły."
troll_alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 18:05:14
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?2003-07-20 19:12, osoba przedstawiająca się jako 'Kzysio', zachciała
zauważyć:
> Użytkownik "troll_alex" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bfehi5$h8q$1@atlantis.news.tpi.pl
>
>>Jaki jajcaz z tego Kzysia! Margaryna to gówno!
>
>
> Ale z Ciebie jest znawca... Słonina, to dopiero jest gówno...
>
>
>>Macie swoją grupę, to tam
>>piszcie o swoich zboczeniach.
>
>
> Czy ja o czymś nie wiem? W opisie czytam "uroki kuchni i rozkosze
> podniebienia" To chyba właściwa grupa...
> A tak przy okazji, skoro już mówimy o zboczeniach, (powiem to cicho) chyba
> nie żywisz się mięsem?... brr... na samą myśl ciarki mnie przeszły.
>
Tak troszkę złośliwie zapytam (bo podobnoż o zdrowie chodzi), jak usunąć
sole niklu z margaryny? I czy wiesz, jak wygląda produkcja margaryny?
Tak tak odnośnie źródła przepisu: <Przepis z "Naturalna Kuchnia
Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia>.
Naturalna w kontekście margaryny trąci hipokryzją.
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 18:13:59
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?Użytkownik "maruda - Ryszard" <maruda_smurf@#usun-to#.gdynia.mm.pl> napisał
w wiadomości news:bfeljf$c3g$1@nemesis.news.tpi.pl
> Tak troszkę złośliwie zapytam
Lubię złośliwe pytania;)
Ale w Twoim pytaniu nie dostrzegłem nic złośliwego, wydaje mi się jak
najbardziej sensowne.
> (bo podobnoż o zdrowie chodzi),
Mi nie chodzi o zdrowie. Tzn. nie chodzi mi o zdrowie w Twoim rozumieniu, bo
domyślam się, że masz na myśli zdrowie spożywających, mi chodzi raczej o
zdrowie spożywanych.
> jak usunąć sole niklu z margaryny? I czy wiesz, jak wygląda produkcja
margaryny?
Nie interesuje mnie to, dlatego przykro mi, ale Ci nie pomogę.
> Tak tak odnośnie źródła przepisu: <Przepis z "Naturalna Kuchnia
> Wegetariańska cz. 2" wyd. Fundacja Źródła Życia>.
> Naturalna w kontekście margaryny trąci hipokryzją.
Taaa, zgadzam się z Tobą.
--
_/ _/ _/_/_/ _/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... ...
_/ _/ _/ _/_/ _/ _/ _/ _/ . Pozdrawiam Kzysio .
_/_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/ . www.kzysio.republika.pl .
_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/_/ _/ _/_/ ... meil na WWW ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 18:16:09
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Użytkownik "Kzysio" <U...@w...kzysio.republika.pl>
napisał w wiadomości news:bfem6n$dmu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mi nie chodzi o zdrowie. Tzn. nie chodzi mi o zdrowie w Twoim rozumieniu,
bo
> domyślam się, że masz na myśli zdrowie spożywających, mi chodzi raczej o
> zdrowie spożywanych.
Kzysiu, co ty piepzysz. My spozywamy tylko mięso zbadane pzez weterynaza!
troll_alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |