Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda - Ryszard <maruda_smurf@#usun-to#.gdynia.mm.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Date: Sun, 20 Jul 2003 18:02:45 +0200
Organization: _
Lines: 39
Message-ID: <bfeedp$jlq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: host-217-172-234-209.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1058716921 20154 217.172.234.209 (20 Jul 2003 16:02:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Jul 2003 16:02:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3.1) Gecko/20030425
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bfe701$dl1$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165587
Ukryj nagłówki
2003-07-20 15:55, osoba przedstawiająca się jako 'Ajgor', zachciała
zauważyć:
> Witam
>
> Ma do Was pytanie o nietypowe jedzonko ;)
>
> Jakie zrobic dobry smalec (taki domowy) zeby mial duzo skwarkow i
> wyjatkowy smak. ?
> Chodzi mi o jakies szczegolne przyprawy i wskazowki.
>
Właśnie taki wczoraj zrobiłem. Pyszotka.
Świeżą słoninkę (nie wędzoną), kroimy na drobną kosteczkę (do 5mmm).
Dobrą jakościowo słoninę można kupić w makro. Na 0,5kg słoniny wsypujemy
łyżkę soli i starannie mieszamy. Do garnka wlewamy ćwierć szkalnki wody
i wrzucamy słoninkę. Wytapiamy, mieszając od czasu do czasu. Jak
swarki będą miały lekko złotawy kolor, wrzucamy jabłko lub dwa
(pokrojone w ćwiartki, bez pestek); całą cebulę (nie krojona), 3-5
ząbków czosnku (bez łupin, ale nie krojony) i kilka liści bobkowych.
Kiedy skwarki osiągną pożądaną wielkość i kolor, zdejmujemy garnek z
ognia i dosypujemy przypraw (majeranek lub bazylia, pieprz, tymianek,
cząber, mogą być ze dwa goździki, ziarna jałowca, słowem, co kto lubi).
Jabłka, cebulę i czosnek wyjmujemy.
Smalec można odcedzić przez sito (taki jest najtrwalszy).
Jeżeli chcemy zostawić w nim skwarki i cebulę, to drobno pokrojoną
cebulę wrzucamy pod koniec wytapiania. Przelewamy do słojów lub naczń
kamionkowych. Zastygający smalec mieszamy od czasu do czasu, by
przyprawy i skwarki równo się w nim rozłożyły.
Uwaga:
obecność cebuli skraca trwałość smalcu (poza chłodziarką - do ok. 10 dni).
R.
|