Data: 2003-07-21 11:08:49
Temat: Re: Jak zrobic dobry smalec ?
Od: "Ewusek" <e...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam !
Ja przygotowuje smalec wg starej receptury mojej babci.
Kupuje sloninke, kroje ja w male kosteczki i wrzucam do garnka zeby sie
stapiala. W miedzy czasie kroje boczek i jak sloninka troche sie stopi to
dodaje boczek. Wszystko razem sie topi, nastepnie dodaje pokrojona w
kosteczke cebulke i zmiazdzony czosnek. Pod koniec dodaje jablko pokrojone
na cwiartki ale bez pestek (skorka trzyma jablko, zeby sie nie rozpadlo w
goracym smalcu). Po kilku minutach usuwam jablko ze smalcu. Sole wszystko
"na oko", dodaje troche pieprzu swiezo mielonego i przelewam do glinianego
garnuszka. Co pewien czas mieszam, zeby skwarki rownomiernie sie rozlozyly.
Rewelacyjnie zmakuje z chlebem biesiadnym i staropolskim.
POzdrawiam,\Ewusek
|