| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-25 06:43:16
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
>Super. Wlasnie sie zastanawialem co by tu jeszcze przetworzyc...
>A czy taka kapuste mozna jakos zapakowac w sloiki i przechowac do zimy, czy
>raczej sie do tego nie nadaje?
>
>Michal
>
Moja Mama robila to na dwojaki sposob - w misce jakiesc robila
jak na kiszenie (patrz wyzej porady - miesazac, wartswami,
solic, kminek, marchew - wszystko to wedle przepisu, po bila to
troche zeby sok puscilo, miedlila to miedlila i potem nakladala
do sloikow, troche przygniatala, nakrywala stosowna przykrywka
tan na 3/4, zostawiala w temperaturze kuchennej (nie pokojowej,
bo w pokoju tego nie trzymala, hehe), po 2 dniach zakrecala i
juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
kap[ustke ukisic w sam raz na zime.
druga metoda - do wiekszych sloikow to wykonywac, mieszanie,
miedlenie, ubijane w sloiku i bardzo porzadne przyduszanie -
wtedy kazdy sloik kapuchy byl troche inny - jeden mial wiecej
kminku, inny marchewki, jeden bym mocniej meczony, drugi
mniej....
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-26 08:04:21
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:esugmuk42rk899fa7lfqdaomuc39fr8nq8@4ax.com...
>
> juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
> kap[ustke ukisic w sam raz na zime.
Cześć!
Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
Bo mnie uczono, że chodzi o enzymy
wytwarzające kwas mlekowy.
...ale może źle wiem...
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 08:10:47
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?On Mon, 26 Aug 2002 10:04:21 +0200, "ktabaczynski"
<k...@s...com.pl> wrote:
>
>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:esugmuk42rk899fa7lfqdaomuc39fr8nq8@4ax.com...
>>
>> juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
>> kap[ustke ukisic w sam raz na zime.
>
>Cze??!
>
>Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
>Bo mnie uczono, ?e chodzi o enzymy
>wytwarzaj?ce kwas mlekowy.
>
>...ale mo?e ?le wiem...
>
>Pozdrowienia. Krzysztof.
ja nieuczona, panie, ja tu tylko sprzatam ;)))
jak dla mnei moga byc enzymy. Byleby ukisily ;))
Kr
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 09:48:34
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?"ktabaczynski" <k...@s...com.pl> wrote in
news:akcn8c$ql6$1@news2.tpi.pl:
>>
> Cześć!
>
> Czy aby na pewno chodzi o bakterie?
> Bo mnie uczono, że chodzi o enzymy
> wytwarzające kwas mlekowy.
>
> ...ale może źle wiem...
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.
>
jak najbardziej bakterie, enzymy nie moga niczego wytwarzac jedynie moga
byc wytwarzane.A zapewne chodzi o bakterie z rodziny Lactobacillus lub
Bifidobacteraceae, ale glowy nie dam.
pozdrawiam-mishka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |