| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-24 12:09:03
Temat: co z bakłażanów?mam 2 duże i 1 mały bakłażan w domu,
co można z nich zrbić?
z góry dzięki za pomoc
pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-24 15:01:22
Temat: Re: co z bakłażanów?
----- Original Message -----
From: "wojus" <w...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 24, 2002 2:09 PM
Subject: co z bakłażanów?
> mam 2 duże i 1 mały bakłażan w domu,
> co można z nich zrbić?
>
> z góry dzięki za pomoc
>
> pozdr.
>
>
dokupić paprykę i zrobić ajvar (przepis kilkadziesiąt postów niżej) albo nie
dokupywac i zrobić grecką pastę bakłażanową "melitzanosalata"
2 duze baklazany
4 zabki czosnku (duze)
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 lyzka octu winnego bialego
1/2 lyzeczki cukru
sol i swiezo zmielony czarny pieprz
drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie)
drobno posiekana natka pieruszki
Piekanrik rozgrzewasz do 200 stopni i na natluszczona blache wykladasz
ponakluwane widelcem baklazany - pieczesz ok. godziny, az skorka zrobi sie
bardzo czarna a calosc b. miekka.
Wyjmujesz baklazany z piekarnika i wkladasz do papierowej torby, zamykasz ja
i pozwalasz im ochlonac ;-). Nastepnie obierasz je se skorki (troche
babraniny przy tym jest) i usuwasz duze gniazda nasienne, jesli sa. Mikserem
miskujesz na gladka mase miazsz baklazanow i czosnnek, a nastepnie caly czas
miksujac, cienkim strumieniem wlewasz oliwe i ocet i doprawiasz cukrem, sola
i pieprzem. Podajesz jako przystawke, posypana oliwkami i natka - je sie z
pita albo z bagietka.
albo zrob sobie turecki "zachwyt imama"
4 srednie baklazany
sol ic zarny pieprz
150 ml oliwy
4 cebule
4 zabki czosnku
2 pomidory
1 lyzeczka cukru
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka papryki czerwonej w proszku
2 papryczki pepperoni
Baklazany umyc, odciac nasady lodyg i obrac wzdluz nich skorke pasami, co 2
cm. wlozyc na 15 min. do posolonej wody, wyjac, ocuszyc. Naciac baklazany z
jednej strony gleboko wzdluz, tak aby powstala "kieszonka". Przez 5 min.
obsmazac ze wszystkich stron na oliwie. Wyjac z oliwy i ulozyc przecieciem
do gory na natluszczonej zaroodpornej formie. Cebule obrac i pokroic na
cienkie talarki. Czosnek obrac, posiekac. Pomidory sparzyc, obrac i pokroic
w kostke. Cebule i czosnek podsmazyc na oliwie pozostalej od smazenia
baklazanow. Zdjac z ognia, dodac pomidory, cukier, natke i papryke,
doprawic sola i pieprzem. Baklazany napelnic farszem warzywnym, reszte
farszu polozyc na wierzchu i na kazdym baklazanie polozyc polowke peperoni
bez pestek. Pozostaly na patelni sos wymieszac ze szklanka wody i wlac do
formy. Baklazany zapiekac przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Pozostawic do ostygniecia. Przybrac natka i podawac w formie, w
ktorej sie zapiekaly.
Dobroci z baklazana jest jeszcze wiele: grecka musaka (pracochlonna), wloska
caponata (marynowane baklazany na slodko-kwasno), wloskie baklazany
parmigiana (zapiekane ze serem) - mam podac jeszcze jakis przepis ?
Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 15:23:53
Temat: Re: co z bak?a?anów?
>>
>dokupi? papryk? i zrobi? ajvar (przepis kilkadziesi?t postów ni?ej) albo nie
>dokupywac i zrobi? greck? past? bak?a?anow? "melitzanosalata"
>2 duze baklazany
<ciach w polowie>
w i czosnnek, a nastepnie caly czas
>miksujac, cienkim strumieniem wlewasz oliwe i ocet i doprawiasz cukrem, sola
>i pieprzem. Podajesz jako przystawke, posypana oliwkami i natka - je sie z
>pita albo z bagietka.
to tez nazywaja "Aubergine caviar". Najlepszy jadlam w Rumunii
dokladnie 29 lat temu...moze byloby lepiej gdybym powiedziala na
ten przyklad DZIEWIEZ lat temu? hehehehe
>Dobroci z baklazana jest jeszcze wiele: grecka musaka (pracochlonna), wloska
>caponata (marynowane baklazany na slodko-kwasno), wloskie baklazany
>parmigiana (zapiekane ze serem) - mam podac jeszcze jakis przepis ?
>Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
>zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
ja w kanjpie indyjskiej, w ramach "bankietu na 6 osob" jadlam
baklazana na przystawke. przystawek bylo chyba 6 po kolei, ten
baklazan wyszedl bardzo udany. przeciety byl na pol wzdluz,
napoewno posolony i odstawiony po wydlubaniu bebechow. bebechy
zostaly pocte w zgrabna kostke, takze samo cebula, papryka oraz
kartofelek. to zostalo jakos spreparowane (podejrzewma zlosiwie
mikrofale ;)) ), pomieszane (moze na patelni/w saganku?) z
roznymi przyprawami a la Bombay potatoes -> na bazie
sproszkowanego curry, lekko wilgotne, tym nadziane skory
baklazanowe i zapieczone, obmazane olejem...baaardzo do dobre
bylo, tym bardziej, ze baklazany nie byly wybebeszone do samej
skory, wiec bylo wiecej przebijajcego smaku bakalzanowego..
baklazany jakie jadlam w innej knajpie - mniej zachodu - chyba
parmigiana - byly to plastry obsolone, zmiekly to zostaly
rzuceone blache naoliwiona, przykryte plastrami sera i oblane z
lekka sosem serowym. podobno w takiej kolejnosci (ja bym
automatycznie najpierw obl;ala a potem przykryla). ale...jako ze
ser to glownie tluszcz, a baklazany baaardzo lubia tluszcz, wiec
mialy frajde ;))
wczoraj jadlam takie duze zapieczone pieczarki..swietna rzecz.
Trys, dzis na kolacje gulasz podany w duzych Yorkshire puddings,
takie zwyrodnaile placki wegierskie ;)))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 15:35:58
Temat: Re: co z bak?a?anów?
----- Original Message -----
From: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 24, 2002 5:23 PM
Subject: Re: co z bak?a?anów?
> to tez nazywaja "Aubergine caviar". Najlepszy jadlam w Rumunii
> dokladnie 29 lat temu...moze byloby lepiej gdybym powiedziala na
> ten przyklad DZIEWIEZ lat temu? hehehehe
tak - w te 29 i tak ci nikt nie uwierzy ;-))
> ja w kanjpie indyjskiej, w ramach "bankietu na 6 osob" jadlam
> baklazana na przystawke. (ciach)
hmm - brzmi zachecajaco - trzeba bedzie pokombinowac, bo ja baklazany b.
lubie - tylkov raczej nie te napite tluszczem - dlatego preferuje ajvar i
"kawior"
> baklazany jakie jadlam w innej knajpie - mniej zachodu - chyba
> parmigiana - byly to plastry obsolone, zmiekly to zostaly
> rzuceone blache naoliwiona, przykryte plastrami sera i oblane z
> lekka sosem serowym.
o rany - to sie nazywa dietetyczna przystawka warzywna - chyba w sam raz dla
optymalnych ;-)))))
> Trys, dzis na kolacje gulasz podany w duzych Yorkshire puddings,
> takie zwyrodnaile placki wegierskie ;)))
> K.T. - starannie opakowana
jesli chodzi o kolacje, to ja pasuje - pizza bedzie mnie napedzac az do
jutra ;-)
Herbatka efemeryczna i obzarta a jeszcze trzeba porzadki w domu zrobic
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 16:46:56
Temat: Re: co z bakłażanów?Zobacz post o mrozonej cukini.
Dario
"wojus" <w...@w...pl> schreef in bericht news:ak7t0b$4v3$1@news2.tpi.pl...
> mam 2 duże i 1 mały bakłażan w domu,
> co można z nich zrbić?
>
> z góry dzięki za pomoc
>
> pozdr.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 17:14:48
Temat: Re: co z bakłażanów?
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ak7t0b$4v3$1@news2.tpi.pl...
> mam 2 duże i 1 mały bakłażan w domu,
> co można z nich zrbić?
http://www.mniammniam.pl/a.php?p=in053
Przepisy z tej stronku brzmia smakowicie, ja wlasnie biegne do hipermarketu
by kupic baklazany na paste baklazanowo-czosnkowa:)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 19:03:20
Temat: Re: co z bakłażanów?
> albo zrob sobie turecki "zachwyt imama"
> Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
> zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
Czesc! Wlasnie sacze winko i trawie. :-))) Zrobilam "Zachwyt imama". Wyszedl
pikantnie i malowniczo i smakowal bardzo bardzo!!! Smakowal takze mojemu
znajomemu Smakoszowi, wybrednemu bardzo! :-)) Inne Twoje przepisy na
baklazanki tez sobie przepisalam i na pewno sukcesywnie wyprobuje!
No to narazie! Zuzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 21:03:33
Temat: Re: co z bakłażanów?
----- Original Message -----
From: "Zuza" <g...@p...fm>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, August 29, 2002 9:03 PM
Subject: Re: co z bakłażanów?
>
> > albo zrob sobie turecki "zachwyt imama"
> > Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
> > zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana
;-)
> Czesc! Wlasnie sacze winko i trawie. :-))) Zrobilam "Zachwyt imama".
Wyszedl
> pikantnie i malowniczo i smakowal bardzo bardzo!!! Smakowal takze mojemu
> znajomemu Smakoszowi, wybrednemu bardzo! :-)) Inne Twoje przepisy na
> baklazanki tez sobie przepisalam i na pewno sukcesywnie wyprobuje!
> No to narazie! Zuzka
a to sie bardzo ciesze :-)) A w "Zachwycie imama" podoba mi sie wszystko a
najbardziej ta poetycka nazwa ;-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 07:38:54
Temat: Re: co z bakłażanów?
> a to sie bardzo ciesze :-)) A w "Zachwycie imama" podoba mi sie wszystko a
> najbardziej ta poetycka nazwa ;-)
> Herbatka
A czy na pewno dobrze odmienilas?
Tak nazwa - "Zachwyt i mama" jest boska!!!!!
Zuza :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 19:45:44
Temat: Re: co z bakłażanów?
----- Original Message -----
From: "Zuza" <g...@p...fm>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, August 30, 2002 9:38 AM
Subject: Re: co z bakłażanów?
>
> > a to sie bardzo ciesze :-)) A w "Zachwycie imama" podoba mi sie wszystko
a
> > najbardziej ta poetycka nazwa ;-)
> > Herbatka
> A czy na pewno dobrze odmienilas?
> Tak nazwa - "Zachwyt i mama" jest boska!!!!!
> Zuza :-)))
>
Taak - "zachwyt i mama (mia)" brzmi dobrze ;-) mysle jednak, ze chodzilo o
muzulmanskiego duchownego - swoja droga - musieli miec jakas szczegolna
slabosc do baklazanow - ciekawe dlaczego i skad sie ta nazwa wziela ?
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |