From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z bak?a?anów?
Date: Sat, 24 Aug 2002 16:23:53 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <1...@4...com>
References: <ak7t0b$4v3$1@news2.tpi.pl> <002601c24b7e$ec9efc80$0200a8c0@tea>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 55
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!aotearoa.belnet.be!news.belnet.be!kibo.news.
demon.net!demon!news.maxwell.syr.edu!news-out.nuthinbutnews.com!propagator-ster
ling!news-in.nuthinbutnews.com!corp-goliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121814
Ukryj nagłówki
>>
>dokupi? papryk? i zrobi? ajvar (przepis kilkadziesi?t postów ni?ej) albo nie
>dokupywac i zrobi? greck? past? bak?a?anow? "melitzanosalata"
>2 duze baklazany
<ciach w polowie>
w i czosnnek, a nastepnie caly czas
>miksujac, cienkim strumieniem wlewasz oliwe i ocet i doprawiasz cukrem, sola
>i pieprzem. Podajesz jako przystawke, posypana oliwkami i natka - je sie z
>pita albo z bagietka.
to tez nazywaja "Aubergine caviar". Najlepszy jadlam w Rumunii
dokladnie 29 lat temu...moze byloby lepiej gdybym powiedziala na
ten przyklad DZIEWIEZ lat temu? hehehehe
>Dobroci z baklazana jest jeszcze wiele: grecka musaka (pracochlonna), wloska
>caponata (marynowane baklazany na slodko-kwasno), wloskie baklazany
>parmigiana (zapiekane ze serem) - mam podac jeszcze jakis przepis ?
>Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
>zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
ja w kanjpie indyjskiej, w ramach "bankietu na 6 osob" jadlam
baklazana na przystawke. przystawek bylo chyba 6 po kolei, ten
baklazan wyszedl bardzo udany. przeciety byl na pol wzdluz,
napoewno posolony i odstawiony po wydlubaniu bebechow. bebechy
zostaly pocte w zgrabna kostke, takze samo cebula, papryka oraz
kartofelek. to zostalo jakos spreparowane (podejrzewma zlosiwie
mikrofale ;)) ), pomieszane (moze na patelni/w saganku?) z
roznymi przyprawami a la Bombay potatoes -> na bazie
sproszkowanego curry, lekko wilgotne, tym nadziane skory
baklazanowe i zapieczone, obmazane olejem...baaardzo do dobre
bylo, tym bardziej, ze baklazany nie byly wybebeszone do samej
skory, wiec bylo wiecej przebijajcego smaku bakalzanowego..
baklazany jakie jadlam w innej knajpie - mniej zachodu - chyba
parmigiana - byly to plastry obsolone, zmiekly to zostaly
rzuceone blache naoliwiona, przykryte plastrami sera i oblane z
lekka sosem serowym. podobno w takiej kolejnosci (ja bym
automatycznie najpierw obl;ala a potem przykryla). ale...jako ze
ser to glownie tluszcz, a baklazany baaardzo lubia tluszcz, wiec
mialy frajde ;))
wczoraj jadlam takie duze zapieczone pieczarki..swietna rzecz.
Trys, dzis na kolacje gulasz podany w duzych Yorkshire puddings,
takie zwyrodnaile placki wegierskie ;)))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|