Data: 2002-08-24 15:01:22
Temat: Re: co z bakłażanów?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "wojus" <w...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 24, 2002 2:09 PM
Subject: co z bakłażanów?
> mam 2 duże i 1 mały bakłażan w domu,
> co można z nich zrbić?
>
> z góry dzięki za pomoc
>
> pozdr.
>
>
dokupić paprykę i zrobić ajvar (przepis kilkadziesiąt postów niżej) albo nie
dokupywac i zrobić grecką pastę bakłażanową "melitzanosalata"
2 duze baklazany
4 zabki czosnku (duze)
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 lyzka octu winnego bialego
1/2 lyzeczki cukru
sol i swiezo zmielony czarny pieprz
drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie)
drobno posiekana natka pieruszki
Piekanrik rozgrzewasz do 200 stopni i na natluszczona blache wykladasz
ponakluwane widelcem baklazany - pieczesz ok. godziny, az skorka zrobi sie
bardzo czarna a calosc b. miekka.
Wyjmujesz baklazany z piekarnika i wkladasz do papierowej torby, zamykasz ja
i pozwalasz im ochlonac ;-). Nastepnie obierasz je se skorki (troche
babraniny przy tym jest) i usuwasz duze gniazda nasienne, jesli sa. Mikserem
miskujesz na gladka mase miazsz baklazanow i czosnnek, a nastepnie caly czas
miksujac, cienkim strumieniem wlewasz oliwe i ocet i doprawiasz cukrem, sola
i pieprzem. Podajesz jako przystawke, posypana oliwkami i natka - je sie z
pita albo z bagietka.
albo zrob sobie turecki "zachwyt imama"
4 srednie baklazany
sol ic zarny pieprz
150 ml oliwy
4 cebule
4 zabki czosnku
2 pomidory
1 lyzeczka cukru
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka papryki czerwonej w proszku
2 papryczki pepperoni
Baklazany umyc, odciac nasady lodyg i obrac wzdluz nich skorke pasami, co 2
cm. wlozyc na 15 min. do posolonej wody, wyjac, ocuszyc. Naciac baklazany z
jednej strony gleboko wzdluz, tak aby powstala "kieszonka". Przez 5 min.
obsmazac ze wszystkich stron na oliwie. Wyjac z oliwy i ulozyc przecieciem
do gory na natluszczonej zaroodpornej formie. Cebule obrac i pokroic na
cienkie talarki. Czosnek obrac, posiekac. Pomidory sparzyc, obrac i pokroic
w kostke. Cebule i czosnek podsmazyc na oliwie pozostalej od smazenia
baklazanow. Zdjac z ognia, dodac pomidory, cukier, natke i papryke,
doprawic sola i pieprzem. Baklazany napelnic farszem warzywnym, reszte
farszu polozyc na wierzchu i na kazdym baklazanie polozyc polowke peperoni
bez pestek. Pozostaly na patelni sos wymieszac ze szklanka wody i wlac do
formy. Baklazany zapiekac przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Pozostawic do ostygniecia. Przybrac natka i podawac w formie, w
ktorej sie zapiekaly.
Dobroci z baklazana jest jeszcze wiele: grecka musaka (pracochlonna), wloska
caponata (marynowane baklazany na slodko-kwasno), wloskie baklazany
parmigiana (zapiekane ze serem) - mam podac jeszcze jakis przepis ?
Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|