Data: 2002-08-24 15:23:53
Temat: Re: co z bak?a?anów?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
>dokupi? papryk? i zrobi? ajvar (przepis kilkadziesi?t postów ni?ej) albo nie
>dokupywac i zrobi? greck? past? bak?a?anow? "melitzanosalata"
>2 duze baklazany
<ciach w polowie>
w i czosnnek, a nastepnie caly czas
>miksujac, cienkim strumieniem wlewasz oliwe i ocet i doprawiasz cukrem, sola
>i pieprzem. Podajesz jako przystawke, posypana oliwkami i natka - je sie z
>pita albo z bagietka.
to tez nazywaja "Aubergine caviar". Najlepszy jadlam w Rumunii
dokladnie 29 lat temu...moze byloby lepiej gdybym powiedziala na
ten przyklad DZIEWIEZ lat temu? hehehehe
>Dobroci z baklazana jest jeszcze wiele: grecka musaka (pracochlonna), wloska
>caponata (marynowane baklazany na slodko-kwasno), wloskie baklazany
>parmigiana (zapiekane ze serem) - mam podac jeszcze jakis przepis ?
>Herbatka efemeryczno- pizzowa (bo na obiad byla pizza La mafia i ciasto
>zrobilam ziolowe z rozmarynem i szczypta oregano - bradzo mila odmiana ;-)
ja w kanjpie indyjskiej, w ramach "bankietu na 6 osob" jadlam
baklazana na przystawke. przystawek bylo chyba 6 po kolei, ten
baklazan wyszedl bardzo udany. przeciety byl na pol wzdluz,
napoewno posolony i odstawiony po wydlubaniu bebechow. bebechy
zostaly pocte w zgrabna kostke, takze samo cebula, papryka oraz
kartofelek. to zostalo jakos spreparowane (podejrzewma zlosiwie
mikrofale ;)) ), pomieszane (moze na patelni/w saganku?) z
roznymi przyprawami a la Bombay potatoes -> na bazie
sproszkowanego curry, lekko wilgotne, tym nadziane skory
baklazanowe i zapieczone, obmazane olejem...baaardzo do dobre
bylo, tym bardziej, ze baklazany nie byly wybebeszone do samej
skory, wiec bylo wiecej przebijajcego smaku bakalzanowego..
baklazany jakie jadlam w innej knajpie - mniej zachodu - chyba
parmigiana - byly to plastry obsolone, zmiekly to zostaly
rzuceone blache naoliwiona, przykryte plastrami sera i oblane z
lekka sosem serowym. podobno w takiej kolejnosci (ja bym
automatycznie najpierw obl;ala a potem przykryla). ale...jako ze
ser to glownie tluszcz, a baklazany baaardzo lubia tluszcz, wiec
mialy frajde ;))
wczoraj jadlam takie duze zapieczone pieczarki..swietna rzecz.
Trys, dzis na kolacje gulasz podany w duzych Yorkshire puddings,
takie zwyrodnaile placki wegierskie ;)))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|