| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-13 06:35:52
Temat: Re: Jak zrobić kluski?Użytkownik M.Z. napisał:
> To chyba są kluski kładzione, a nie lane?
A czytałaś zdanie, które wycięłaś?:)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-13 20:43:18
Temat: Jak zrobić kluski?Cześć!
Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
Jak to się robi?
...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-13 21:39:18
Temat: Re: Jak zrobić kluski?ktabaczynski napisał(a):
> Cześć!
>
> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
>
> Jak to się robi?
>
> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem
tak długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej
więcej śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po
prostu do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie
mieszaj w zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu
ciasta. Gotuje się je około 3 minuty.
Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
szczypta soli. Gotować 3 minuty.
Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-13 21:43:30
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> ktabaczynski napisał(a):
>> Cześć!
>>
>> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
>> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
>> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
>>
>> Jak to się robi?
>>
>> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
>
> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem tak
> długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej więcej
> śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po prostu
> do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie mieszaj w
> zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu ciasta.
> Gotuje się je około 3 minuty.
> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> szczypta soli. Gotować 3 minuty.
> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Aha... wielkie dzięki... idę ćwiczyć prototyp...
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-13 21:45:42
Temat: Re: Jak zrobić kluski?Użytkownik medea napisał:
> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Mogą być jeszcze kładzione,tzw. francuskie, dużo lepsze :)
Jajka, mąka, masło, pietruszka - bez wody. Masło się uciera z żółtkami,
białka ubija na sztywno, miesza wszystko dodając posiekaną natkę i sól,
kładzie łyżką na wrzący rosół (czy inna czystą zupę) lub wodę.
--
pa, Basiabjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-13 21:46:46
Temat: Re: Jak zrobić kluski?In article <dimkdv$rtm$1@inews.gazeta.pl>,
"ktabaczynski" <k...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> > ktabaczynski napisał(a):
> >> Cześć!
> >>
> >> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
> >> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
> >> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
> >>
> >> Jak to się robi?
> >>
> >> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
> >
> > Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> > szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem tak
> > długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej więcej
> > śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po prostu
> > do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie mieszaj w
> > zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu ciasta.
> > Gotuje się je około 3 minuty.
> > Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> > szczypta soli. Gotować 3 minuty.
> > Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o tym
jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-14 05:29:27
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
>
> Jajka, mąka, masło, pietruszka - bez wody. Masło się uciera z żółtkami,
> białka ubija na sztywno, miesza wszystko dodając posiekaną natkę i sól,
> kładzie łyżką na wrzący rosół (czy inna czystą zupę) lub wodę.
> --
> pa, Basiabjk
To chyba są kluski kładzione, a nie lane?
PoZdrawiam
Mira
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-14 07:39:08
Temat: Re: Jak zrobić kluski?medea <e...@p...fm> napisał(a):
> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Można, można. Choćby taki drobiazg, ze jeśli chce się mieć kluseczki o
jednakowej średnicy, należy je do wrzątku wlewać przez lejek.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-14 07:42:41
Temat: Re: Jak zrobić kluski?*** Wladyslaw Los <w...@o...pl>:
>> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
> Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o
> tym jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
Można jeszcze dodać kaszy manny. Ja wolę takie. :)
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-14 07:55:08
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:h44423-9n2.ln1@kosmosik.ath.cx...
> *** Wladyslaw Los <w...@o...pl>:
>
>>> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
>
>> Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o
>> tym jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
>
> Można jeszcze dodać kaszy manny. Ja wolę takie. :)
Dobra... dobra... mnie łatwiej zrobić wariacje na temat
Mozarta niż lanych klusek - to się tak nazywa?
Wczorajszy prototyp wyszedł nad podziw dobrze.
W sobotę mam uruchomić produkcję seryjną...
Dziękuję wszystkim za dobre rady!
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |