Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić kluski?
Date: Thu, 13 Oct 2005 23:43:30 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <dimkdv$rtm$1@inews.gazeta.pl>
References: <dimgti$d8t$1@inews.gazeta.pl> <dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.32.194
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129239808 28598 212.244.32.194 (13 Oct 2005 21:43:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Oct 2005 21:43:28 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-User: ktabaczynski
X-Antivirus: avast! (VPS 0541-2, 2005-10-13), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249894
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> ktabaczynski napisał(a):
>> Cześć!
>>
>> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
>> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
>> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
>>
>> Jak to się robi?
>>
>> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
>
> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem tak
> długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej więcej
> śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po prostu
> do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie mieszaj w
> zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu ciasta.
> Gotuje się je około 3 minuty.
> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> szczypta soli. Gotować 3 minuty.
> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Aha... wielkie dzięki... idę ćwiczyć prototyp...
Pozdrowienia. Krzysztof.
|