Data: 2005-10-13 21:39:18
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
ktabaczynski napisał(a):
> Cześć!
>
> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
>
> Jak to się robi?
>
> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem
tak długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej
więcej śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po
prostu do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie
mieszaj w zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu
ciasta. Gotuje się je około 3 minuty.
Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
szczypta soli. Gotować 3 minuty.
Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Pozdrawiam
Ewa
|