Data: 2005-10-13 21:43:30
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Od: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> ktabaczynski napisał(a):
>> Cześć!
>>
>> Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
>> dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
>> rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
>>
>> Jak to się robi?
>>
>> ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
>
> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem tak
> długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej więcej
> śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po prostu
> do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie mieszaj w
> zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu ciasta.
> Gotuje się je około 3 minuty.
> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> szczypta soli. Gotować 3 minuty.
> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
Aha... wielkie dzięki... idę ćwiczyć prototyp...
Pozdrowienia. Krzysztof.
|