| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-13 07:04:08
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)2 przypadek Straznika Sieci???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-13 07:05:10
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)temat poruszany na grupie - szwedzcy naukowcy odkryli ze podczas
smazenia/pieczenia ziemniakow wysdziela sie silnie rakotworcza substancja
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:vebhlu8jajogkdga619fs1pgtrshfve6gj@4ax.com...
> On Tue, 13 Aug 2002 08:36:13 +0200, "Krzysztof" <u...@k...net.pl>
> wrote:
>
> >szwedzi nie przekonali zeby nie jesc tego smiecia?
> >
>
> dlaczego Szwedzi?
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 07:37:26
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
> Wtej chwili nie pamietam, ale jest to pozycja typu podrecznik dla studentow
> nauki o zywieniu
> A ja poprosze o zrodlo faktu iz MSG w formie naturalnej jest np. w sosie
> sojowym.
oj Krzysztof, atakujesz Łukasza za próżność, a widzę, że takowa u ciebie
w głowie.
Mówić o formie naturalnej produktu jest, powiedzmy oględnie, niezbyt
realistyczne. A co do meritum, to w klasycznej procedurze wytwarzania
sosu sojowego glutaminian sodu nie jest dodawany tylko powstaje na
skutek fermentacji składników. Do przeczytania w internecie. Co do MSG
to nie jest udowodnione, że jest mocno rakotwórczy. Jest za to na pewno
alergenny i wielu osobom dał się już we znaki jako znakomity środek
przeczyszczający.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 07:47:04
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
Użytkownik "Krzysztof" <u...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:ajab3m$eo8$1@news.tpi.pl...
> 2 przypadek Straznika Sieci???
Jak na razie to na strażnika wyglądasz tylko Ty, Wkn delikatnie zwróciała Ci
uwagę.... Ja też zwracam, tnij cytaty, być może Ty nie musisz się o to
martwić, ale niektórzy ciągną te wiadomości via modem, a to kosztuje, więc
może okaż szacunek dla cudzych pieniędzy ??
Miałam się nie odzywać ale mam dość ściągania postów z Twoimi wywodami które
są zupełnie OT. Podeślij może jakiś przepis, przedstaw się - będzie milej.
Pozdrwawiam cieplutko, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:00:46
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)> >Źródło? Bo MSG w formie naturalnej jest np. w sosie sojowym.
>
> I w pomidorach...i calej masie jedzenia ktora zawiera bialko...
> ;-)))))))))
to jakas totalna bzdura :-)
ktos Cie czlowieku wprowadzil w blad :-)))
podaj zdrodlo!!!
sasiadka z naprzeciwka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:14:02
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)> oj Krzysztof, atakujesz Łukasza za próżność, a widzę, że takowa u ciebie
> w głowie.
a raczej u ciebie za podejmowanie pochopnych wnioskow alfio i omego
poczytaj troche i otworz oczy:
Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of
Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody
powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego
pochodzącego z aspartamu. [Dziewięćdziesiąt dziewięć procent glutaminianu
mono sodowego (MSG) (Czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego,
wzmacniacza smaku znajdującego się w przyprawach typu magi) stanowi kwas
glutaminowy. Szkody jakie on powoduje są również udokumentowane książce
Blaylocka.] Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych
pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas
asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne
choroby neurologiczne i miriadę innych ostrych symptomów.(3)
Jeżeli się na tym nie znasz, poniższy kawałek może być trochę skomplikowany
jednak nie daj się zbyt łatwo! Przeczytaj niektóre zdania dwa razy a otworzą
się przed Tobą wrota do nowego wymiaru i poczujesz o co tu chodzi.
Zapraszam!
Krótki opis mechanizmu powstawania uszkodzeń wywołanych przez asparaginian
(i glutaminian). Asparaginian i glutaminian działają jako neurotransmitery w
mózgu ułatwiając przesyłanie informacji od neuronu do neuronu. Nadmiar
asparaginianu lub glutaminianu w mózgu zabija pewne neurony powodując
wpłynięcie do komórek za dużej ilości wapnia. Wpłynięcie za dużej ilości
wapnia wyzwala nadmierną ilość wolnych rodników, które zabijają komórki.
Ponieważ nadmierna ilość asparaginianu i glutaminianu może uszkodzić komórkę
nerwową związki te są nazywane "excitotoxins" (czyli toksynami
pobudzającymi). "Ekscytują" albo pobudzają komórki nerwowe na śmierć. Kwas
asparaginowy jest aminokwasem. Wprowadzony w swojej wolnej formie (nie
związany z białkami) podnosi znacząco poziom asparaginianu i glutaminianu w
plazmie krwi (nie wiem dlaczego ich obu, bo logicznie biorąc powinno to
dotyczyć tylko asparaginianu, ale nauka jest pełna niespodzianek). Nadmiar
asparaginianu i glutaminianu w plazmie krwi niebawem po spożyciu aspartamu
lub produktu zawierającego wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianu)
prowadzi do wysokiego poziomu tych neurotransmiterów w pewnych obszarach
mózgu. (Istnieje tzw.) Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni
mózg od nadmiaru glutaminianu i asparaginianu jak również toksyn, (ale) 1°)
nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa, 2°) nie chroni w
pełni wszystkich obszarów mózgu, 3°) jest uszkadzana przez liczne chroniczne
i ostre warunki, i 4°) pozwala na przesączanie się nadmiaru glutaminianu i
asparaginianu do mózgu nawet gdy nie jest uszkodzona. Nadmierna ilość
glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony. Większość
(ponad 75%) komórek nerwowych w pewnym szczególnym obszarze mózgu zostaje
zabitych zanim zauważalne staną się jakiekolwiek kliniczne symptomy choroby
chronicznej . Niektóre z pośród wielu chorób chronicznych, w przypadku
których zostało wykazane, że długotrwałe eksponowanie na działanie
pobudzających aminokwasów przyczynia się do powstania obserwowanych
uszkodzeń, to: stwardnienie rozsiane, Als(?), utrata pamięci, problemy
hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba
Parkinsona, niedobór glukozy we krwi (hypoglycemia), demencja towarzysząca
AIDS, uszkodzenia mózgu, i rozstroje neuroendokrynowe.
Czytasz to i myślisz eee! Ten Dr Mercola tylko Cię straszy! Prawda? Gdyby
było tak, jak on pisze, to aspartam nie mógł by być sprzedawany a już na
pewno nie mógł by być podsuwany dzieciom w postaci gumy do żucia lub napojów
dietetycznych. Oj niestety mógł, mógł! I nie długo dowiesz się w jaki
sposób.
Ryzyko działania excitotoxins u noworodków, dzieci, kobiet ciężarnych, osób
starszych i osób z pewnymi chronicznymi problemami zdrowotnymi jest wielkie.
Nawet Federation of American Societies For Experimental Biology (FASEB)
(Federacja Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej), która zwykle
porusza problemy w sposób bardzo delikatny i odzwierciedla oficjalne opinie
FDA, stwierdziła ostatnio w opublikowanym przeglądzie, że "rozważnym jest
unikać spożywania dodatków dietetycznych pochodnych kwasu L-glutaminowego
przez kobiety ciężarne, noworodki i dzieci. Istnienie dowodu potencjalnych
reakcji wewnątrzwydzielniczych, w postaci podniesionego poziomu kortyzolu i
prolaktyny, i zróżnicowanej reakcji u mężczyzn i kobiet też sugerowałoby
ogniwo neuroendokrynowe oraz zalecenie unikania przez kobiety w okresie
reprodukcyjnym i osoby cierpiące na choroby psychiczne (z kręgu
cyklofrenii - przyp.tłum.) spożywania dodatków pochodnych kwasu
L-glutaminowego." (4) Kwas asparaginowy z aspartamu ma to samo szkodliwe
działanie na organizm co kwas glutaminowy.
Jeśli nie jesteś kobietą, szczególnie w wieku reprodukcyjnym myślisz sobie
tak: Tracę czas przecież mnie to nie dotyczy. Aspartam jest mi potrzebny by
utrzymać piękny wygląd mojego ciała. Rzeźbę mięśni lub kształt brzucha. Ale
bądź cierpliwy(a). Dalej na pewno znajdziesz coś bliższego sobie. Gwarantuję
Ci to!
Dokładny mechanizm ostrych reakcji na nadmiar wolnego glutaminianu i
asparaginianu jest aktualnie przedmiotem debaty. Z raportów przesyłanych do
FDA wynika, że do reakcji tych zaliczają się: (5) bóle głowy / migreny ,
nudności , bóle brzucha, zmęczenie (blokowanie dostępu do mózgu
wystarczającej ilości glukozy), problemy ze snem, problemy z widzeniem,
napady niepokoju, depresja, i astma / ucisk w piersi. Wspólną skargą osób
cierpiących na skutki wywołane przez aspartam jest utrata pamięci. Jak na
ironię, w 1987 , G . D . Searle , producent aspartamu , rozpoczął
poszukiwania leku zwalczającego utratę pamięci wywołaną uszkodzeniami
spowodowanymi przez pobudzające aminokwasy.
To ostatnie zdanie jest dobre! Prawda? Dowodzi, że nauka może być areną
komedii. Ten sam naukowiec najpierw wypuszcza aspartam, a potem pracuje nad
lekiem, który leczy choroby wywołane m.in. przez aspartam. Jest nadzieja, że
jeśli używasz aspartamu to możesz już od razu leczyć skutki jego działania!
Postęp jest to niezwykły! Prawda?
Blaylock jest jednym z wielu uczonych i lekarzy którzy są zaniepokojeni
uszkodzeniami spowodowanymi przez pobudzające aminokwasy w wyniku spożywania
aspartamu i MSG (monosodium glutamate - glutaminian sodu). Do dużej grupy
ekspertów szczerze wypowiadających się na temat uszkodzeń powodowanych przez
asparaginian i glutaminian zalicza się dr Adrienne Samuels, psycholog
doświadczalny specjalizujący się w projektowaniu badań. Innym jest Olney,
profesor wydziału psychiatrii, School of Medicine, Washington University,
neurolog i badacz i jeden z największych autorytetów w dziedzinie
excitotoxins na świecie. (W 1971 roku informował on Searle, że kwas
asparaginowy powodował dziury w mózgu u myszy.)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:16:53
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)> Miałam się nie odzywać ale mam dość ściągania postów z Twoimi wywodami
które
> są zupełnie OT.
i vice versa - Twoje sa nielepsze
>Podeślij może jakiś przepis, przedstaw się - będzie milej.
podeslalem juz tysiace przepisow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:31:35
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
Użytkownik "Krzysztof" <u...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:ajapqi$rc9$1@news2.tpi.pl...
> > Miałam się nie odzywać ale mam dość ściągania postów z Twoimi wywodami
> które
> > są zupełnie OT.
>
> i vice versa - Twoje sa nielepsze
Szkoda, że odzywasz się tak nie w kontekście....
>
> >Podeślij może jakiś przepis, przedstaw się - będzie milej.
>
> podeslalem juz tysiace przepisow
???????????
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:32:05
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)>
>Użytkownik "Krzysztof" <u...@k...net.pl> napisał w wiadomości
>news:ajapqi$rc9$1@news2.tpi.pl...
>> > Miałam się nie odzywać ale mam dość ściągania postów z Twoimi wywodami
>> które
>> > są zupełnie OT.
>>
>> i vice versa - Twoje sa nielepsze
>
>Szkoda, że odzywasz się tak nie w kontekście....
>>
>> >Podeślij może jakiś przepis, przedstaw się - będzie milej.
>>
>> podeslalem juz tysiace przepisow
>
>???????????
>>
(przepraszam , ze sie wtracam - ale ta grupa taka mila byla, bez obrazania, a
tu nagle jakis obcy desant chce popsuc atmosfere) nie mart sie Agusia, jak to
mowi moj szwagier:
jak sie ktos ....... urodzil, to skowronkiem nie umrze.
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-13 11:42:10
Temat: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
Krzysztof schrieb:
>>oj Krzysztof, atakujesz Łukasza za próżność, a widzę, że takowa u ciebie
>>w głowie.
>
>
> a raczej u ciebie za podejmowanie pochopnych wnioskow alfio i omego
> Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of
> Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody
> powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego
> pochodzącego z aspartamu. [Dziewięćdziesiąt dziewięć procent glutaminianu
> mono sodowego (MSG) (Czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego,
> wzmacniacza smaku znajdującego się w przyprawach typu magi) stanowi kwas
> glutaminowy. Szkody jakie on powoduje są również udokumentowane książce
> Blaylocka.] Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych
> pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas
> asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne
> choroby neurologiczne i miriadę innych ostrych symptomów.(3)
>
> Jeżeli się na tym nie znasz, poniższy kawałek może być trochę skomplikowany
> jednak nie daj się zbyt łatwo! Przeczytaj niektóre zdania dwa razy a otworzą
> się przed Tobą wrota do nowego wymiaru i poczujesz o co tu chodzi.
[ciach]
a przeczytałeś chłopie co ja napisałem? Napisałem, że nie udowodniono,
że jest rakotwórczy. Podałeś listę chorób, które nadmierne spożywanie
glutaminianu może powodować. O tym, czy jest dla zdrowia szkodliwy, czy
nie, nie rozpisywałem się.
Co do szkodliwości jako takiej, to też byłbym ostrożny. Niektóre
zachorowania z twojej listy powinny być częstymi chorobami w Japonii i
Chinach. Masz jakieś informacje na ten temat? Dlaczego "naturalnie"
powstający glutamat z glonów jest nieszkodliwy, a ten wyextrahowany tak?
Co do zrozumiałości tekstu, nie mam w stopce gdzie pracuję, ale może to
wiesz, bo adres mam nie kodowany.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |