Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-
berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić podróbke KFC ale lepsza?:-)
Date: Tue, 13 Aug 2002 13:42:10 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 41
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <aj6jep$ber$1@news.tpi.pl> <aj7n30$33d$2@news.tpi.pl>
<a...@K...Brywczynski> <aja99p$7d8$1@news.tpi.pl>
<3...@u...fu-berlin.de> <ajaplq$fu5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1029238775 43883973 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0rc2) Gecko/20020512
Netscape/7.0b1
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119958
Ukryj nagłówki
Krzysztof schrieb:
>>oj Krzysztof, atakujesz Łukasza za próżność, a widzę, że takowa u ciebie
>>w głowie.
>
>
> a raczej u ciebie za podejmowanie pochopnych wnioskow alfio i omego
> Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of
> Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody
> powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego
> pochodzącego z aspartamu. [Dziewięćdziesiąt dziewięć procent glutaminianu
> mono sodowego (MSG) (Czyli glutaminianu sodu, składnika sosu sojowego,
> wzmacniacza smaku znajdującego się w przyprawach typu magi) stanowi kwas
> glutaminowy. Szkody jakie on powoduje są również udokumentowane książce
> Blaylocka.] Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych
> pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas
> asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne
> choroby neurologiczne i miriadę innych ostrych symptomów.(3)
>
> Jeżeli się na tym nie znasz, poniższy kawałek może być trochę skomplikowany
> jednak nie daj się zbyt łatwo! Przeczytaj niektóre zdania dwa razy a otworzą
> się przed Tobą wrota do nowego wymiaru i poczujesz o co tu chodzi.
[ciach]
a przeczytałeś chłopie co ja napisałem? Napisałem, że nie udowodniono,
że jest rakotwórczy. Podałeś listę chorób, które nadmierne spożywanie
glutaminianu może powodować. O tym, czy jest dla zdrowia szkodliwy, czy
nie, nie rozpisywałem się.
Co do szkodliwości jako takiej, to też byłbym ostrożny. Niektóre
zachorowania z twojej listy powinny być częstymi chorobami w Japonii i
Chinach. Masz jakieś informacje na ten temat? Dlaczego "naturalnie"
powstający glutamat z glonów jest nieszkodliwy, a ten wyextrahowany tak?
Co do zrozumiałości tekstu, nie mam w stopce gdzie pracuję, ale może to
wiesz, bo adres mam nie kodowany.
Waldek
|