Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka mąka do czego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka mąka do czego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-20 11:08:10

Temat: Jaka mąka do czego
Od: Dorota Szeliga <d...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam moje ukochane ciasteczka cytrynowe (przepis niżej) z mąki
krupczatki, pozostałej po szarlotce Joanny, i wyszły kruchsze i suchsze.
Chyba z pszennej zwykłej są lepsze. W związku z tym mam pytanie: do
czego się nadaje jaki rodzaj mąki.

Dorota

Przepis Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, drukowany w Magazynie GW.

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku cytrynowego do ciast
1 cytryna
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Miękkie
masło połącz z cukrem, śmietaną i sodą
na pulchną masę. Dodaj otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas
zagniatając, dodaj mąkę. Powstanie
gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulep z niego kulki o
średnicy 2 cm, każdą spłaszcz w
dłoniach. Ciasteczka piecz 12-15 min w temperaturze 175 st. C, aż będą
złociste. W tym czasie przygotuj lukier:
w małej miseczce utrzyj, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma
łyżeczkami soku z cytryny. Polej nim
ostudzone ciasteczka i posyp drobno pokrojoną kandyzowaną skórką
cytrynową.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fistaszki, orzeszki ziemne
karpacz
Twarde pierniczki
Kuchnia japońska
47* kulinarny tydzień w Serwisie Makaron

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »