| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-20 11:08:10
Temat: Jaka mąka do czegoZrobiłam moje ukochane ciasteczka cytrynowe (przepis niżej) z mąki
krupczatki, pozostałej po szarlotce Joanny, i wyszły kruchsze i suchsze.
Chyba z pszennej zwykłej są lepsze. W związku z tym mam pytanie: do
czego się nadaje jaki rodzaj mąki.
Dorota
Przepis Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, drukowany w Magazynie GW.
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku cytrynowego do ciast
1 cytryna
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Miękkie
masło połącz z cukrem, śmietaną i sodą
na pulchną masę. Dodaj otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas
zagniatając, dodaj mąkę. Powstanie
gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulep z niego kulki o
średnicy 2 cm, każdą spłaszcz w
dłoniach. Ciasteczka piecz 12-15 min w temperaturze 175 st. C, aż będą
złociste. W tym czasie przygotuj lukier:
w małej miseczce utrzyj, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma
łyżeczkami soku z cytryny. Polej nim
ostudzone ciasteczka i posyp drobno pokrojoną kandyzowaną skórką
cytrynową.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |