Message-ID: <3...@u...pl>
Date: Mon, 20 Nov 2000 12:08:10 +0100
From: Dorota Szeliga <d...@u...pl>
Organization: =(^_^)=
X-Mailer: Mozilla 3.04 (WinNT; I)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jaka mąka do czego
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: mail.ost-poland.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: mail.ost-poland.com.pl
X-Trace: 20 Nov 2000 12:01:26 +0100, mail.ost-poland.com.pl
Lines: 31
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!mail.ost-poland.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37538
Ukryj nagłówki
Zrobiłam moje ukochane ciasteczka cytrynowe (przepis niżej) z mąki
krupczatki, pozostałej po szarlotce Joanny, i wyszły kruchsze i suchsze.
Chyba z pszennej zwykłej są lepsze. W związku z tym mam pytanie: do
czego się nadaje jaki rodzaj mąki.
Dorota
Przepis Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, drukowany w Magazynie GW.
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku cytrynowego do ciast
1 cytryna
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Miękkie
masło połącz z cukrem, śmietaną i sodą
na pulchną masę. Dodaj otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas
zagniatając, dodaj mąkę. Powstanie
gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulep z niego kulki o
średnicy 2 cm, każdą spłaszcz w
dłoniach. Ciasteczka piecz 12-15 min w temperaturze 175 st. C, aż będą
złociste. W tym czasie przygotuj lukier:
w małej miseczce utrzyj, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma
łyżeczkami soku z cytryny. Polej nim
ostudzone ciasteczka i posyp drobno pokrojoną kandyzowaną skórką
cytrynową.
|