« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2007-03-04 16:00:47
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?On 4 Mar, 16:49, " Nixe" wrote:
> [...]
> Swoją drogą kiedyś koleżanka mi opowiadała, że była w Norwegii na jakiejś
> praktyce i mieszkała u Norwegów w prywatnym mieszkaniu. Strasznie narzekała
> na jedzenie, że jałowe, mdłe, bez smaku. Po prostu oni (nie wiem czy jako
> Norwedzy czy po prostu ci konkretni ludzie taki mieli gust) nie używali
> dosłownie żadnych przypraw ani tłuszczu. Nic, nawet soli (bo niezdrowa). I
> któregoś razu ona im zrobiła jakiegoś duszonego łososia, z masełkiem i
> posolonego. Pożarli go w całości "z kopytami" i pytali, co to za gatunek
> łososia taki smaczny, bo nigdy wcześniej nie jedli ;-) A ona im na to, że
> zwykły łosoś, tylko z odrobiną soli i masła. Nie chcieli uwierzyć ;-)
No właśnie, też się zastanawiam, czy nie przejść na niesmaczne
jedzenie;p
Jak patrzę przez te kamerki angielskie, to mało puszystych widać;]
Qrdesz, ale we Francji też ich mało, a przecież to naród o
wyrafinowanym podniebieniu!
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2007-03-04 17:15:22
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?JaMyszka <f...@g...com> napisał(a):
> No w=B3a=B6nie, te=BF si=EA zastanawiam, czy nie przej=B6=E6 na niesmaczne
> jedzenie;p
> Jak patrz=EA przez te kamerki angielskie, to ma=B3o puszystych wida=E6;]
Mało widać, bo może się nie mieszczą...? ;-))
Przeciętna Irlandka nie mieści się na pewno w żadnej kamerce. :-)))))
> Qrdesz, ale we Francji te=BF ich ma=B3o, a przecie=BF to nar=F3d o
> wyrafinowanym podniebieniu!
Dużo sałat jedzą...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2007-03-04 17:29:17
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
" Nixe" <n...@f...pl> wrote in message news:eseppf$1aoa$1@news.mm.pl...
Nie chcieli uwierzyć ;-)
No i oświeciła ich gazowaną lampką alfanumeryczną...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2007-03-04 17:30:55
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1173024047.671984.23730@h3g2000cwc.googlegroups
.com...
A to dlatego, że bordowe wina pijają i to zaprawione siarką, djasi
jakoweś...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2007-03-05 11:14:57
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?Witam
Do potraw duszonych z mięsa wołowego najwłaściwszym dodatkiem są buraczki
zasmażane.
Buraczki zasmażane
Składniki:
a.. 60 dag buraków
b.. 1 średnia cebula
c.. 1-1,5 łyżki maki pszennej
d.. 1-2 łyżki masła
e.. 1/3 szklanki śmietany
f.. sok z cytryny, cukier, sól
Wykonanie:
Buraki umyć, zalać wrzącą wodą, przykryć i ugotować. Przestudzić i obrać,
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać,
podsmażyć na maśle, dodać mąkę i zasmażyć. Wymieszać z burakami, do smaku
dodać sól, cukier, sok z cytryny, zagotować. Na końcu można wlać śmietanę.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
>
> Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2007-03-05 11:51:20
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:eseppf$1aoa$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:escgl2$7jq$1@node1.news.atman.pl>
> Szpilka <s...@s...pl> pisze:
>
>> Tak samo jak coś co ma na sobie roztopione masło. Błee.
>
> To tu z kolei jak moja babcia.
> Gdy mi mama kiedyś (jako dziecku) robiła mleko z masłem i miodem na
> przeziębienie, to babcia na sam widok leciała do WC ;-)
Mi może nie widok przeszkadza ale zapach.
>> Spróbuj zrobić. Pychota :-)
>
> Brzmi pysznie, więc chyba się skuszę.
Koniecznie napisz czy Ci smakowały :-)
>
>> No i zjada Twój chłop te buraczki ze śmietaną? ;-)
>
> Nie wyczuje, bo jej nie ma za dużo.
> Poza tym on, jak nie wie, to zje i mu nawet smakuje.
> Gorzej, gdy widzi, że tę śmietanę leję ;-)
No u mnie też tak to działa. Chociaż trudno nie zauważyć że zupa jest ze
śmietaną, nawet jak nie widziało się samego momentu zabielania.
Ja długo walczyłam z moją mamą, która kiedyś zabielała zupy w garnku. Gdy
zaczęła stawiać śmietanę na stole obok talerzy to zaczęłam jeść zupy.
I dlatego nie jadam zup u teściowej bo ona zabiela w garnku. No a z nią już
o to walczyc nie będę ;-)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2007-03-05 12:08:22
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?On 5 Mar, 12:14, "Kulinarny.Net" wrote:
> Do potraw duszonych z mięsa wołowego najwłaściwszym dodatkiem są buraczki
> zasmażane.
> Buraczki zasmażane
Eee... nie, no...
A mizeria? Zarówno na słodko, jak i słono, w zależności jak kto lubi?
Takie czasy, że nawet w zimie możemy ją podawać;-)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2007-03-05 12:10:34
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1173096502.511067.87260@p10g2000cwp.googlegroup
s.com...
On 5 Mar, 12:14, "Kulinarny.Net" wrote:
> Do potraw duszonych z mięsa wołowego najwłaściwszym dodatkiem są buraczki
> zasmażane.
> Buraczki zasmażane
Eee... nie, no...
A mizeria? Zarówno na słodko, jak i słono, w zależności jak kto lubi?
Takie czasy, że nawet w zimie możemy ją podawać;-)
Witaj Gryzaczku!
A ćwikła z chrzanem i kminkiem?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2007-03-05 12:11:10
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:1173096502.511067.87260@p10g2000cwp.googlegroup
s.com...
On 5 Mar, 12:14, "Kulinarny.Net" wrote:
>> Do potraw duszonych z mięsa wołowego najwłaściwszym dodatkiem są buraczki
>> zasmażane.
>> Buraczki zasmażane
>Eee... nie, no...
>A mizeria? Zarówno na słodko, jak i słono, w zależności jak kto lubi?
Jak mizeria pasuje to i sałata ze śmietaną. :-)
>Takie czasy, że nawet w zimie możemy ją podawać;-)
Teraz w zimie to i dorodne pomidory w warzywniaku mają. Ale ja nie mam
odwagi ich kupic :-)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2007-03-05 12:20:27
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
To już będąc w wątku napiszę jak zrobiłam te zrazy.
Mięsa wołowego (udziec) zakupiłam ok 1,5 kg.
Boczek wędzony.
Ogórki kiszone.
Cebula.
Musztarda sarepska
Mięso pokrojone w plastry rozbić dobrze na cienko tłuczkiem.
Boczek pokroić w paseczki.
Ogórki obrać ze skóry i pokroic w łódeczki
Cebulę pokroić na pół plastry.
Każdy rozbity placek posmarować musztardą (tak jak kromkę masłem) i położyć
cebulę, ogórka i boczek. Zawinąć tak jak krokieta albo jak się nie da to
zawinąć tak by nic z niego nie wyłaziło. :-) Zapiąć wykałaczką. Nie przez
środek zraza ale tak jakbyśmy szyli igłą :-) Obtaczamy w mące i na
rozgrzanym oleju podsmażamy. Potem do garnka, zalewamy wodą i dusimy. Z
przypraw listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
No i buraczki :-)
Sylwia - objedzona zrazami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |