« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-01 05:55:47
Temat: TortillaWitam!
Zrobienie wsadu do Taco jest rzeczą dość prostą a i poimprowizować w
stylu Mexico można, ale jak zrobić ten placek? Ostatnio próbowałam w
naleśniku , ale to nie to samo...:), a te gotowce w sklepach są
strasznie drogie...;)
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-01 10:25:33
Temat: Re: TortillaOn 1 Mar, 06:55, "kasia_miśkowa" <w...@b...pl> wrote:
> Witam!
> Zrobienie wsadu do Taco jest rzeczą dość prostą a i poimprowizować w
> stylu Mexico można, ale jak zrobić ten placek? Ostatnio próbowałam w
> naleśniku , ale to nie to samo...:), a te gotowce w sklepach są
> strasznie drogie...;)
Cześć
Mi zawsze sprawdza się taki przepis:
Skladniki:
- 1,5 kubka mąki
- 1 kubek maki kukurydzianej
- 1 kubek cieplej wody
Make polaczyc w misce, po środku zrobić dołek i powoli wlewać ciepłą
wodę. Wymieszać aż
ciasto będzie ścisłe. Zagniatać na opruszonej mąką stolnicy, aż ciasto
będzie gładkie.
Podzielić na wymaganą liczbę porcji, uformować kulki. Z tej ilości
można według przepisu otrzymac:
srednica 20cm - 16 sztuk
srednica 15cm - 20 sztuk
srednica 10cm - 40 sztuk
Kazdą z kulek rozwałkować bardzo mocno, az będzie bardzo cienkie
ciasto - prawie jak papier.
Rozgrzac patelnię z grubym dnem (ja zawsze robie na teflonowej). Na
suchą patelnie polozyc ciasto. Kiedy krawedzie zaczna sie zawijac
lekko przewrocic na druga strone. Smazyc krótko (kilka sekund), bo
inaczej sie spala i beda twarde i czarnawe. To ze powstaja bable, to
chyba naturalne, nie udalo mi sie bez babli zrobic.
Zeby tortille byly naprawde miekkie, ciasto musi byc bardzo cienkie.
Jesli chcesz tylko z maki pszennej, to zastap kukurydziana dodatkowa
iloscia pszennej.
I to tyle.
Pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-01 13:59:07
Temat: Re: TortillaDnia 01-03-2007 o 11:25:33 <s...@g...com> napisał(a):
> Zeby tortille byly naprawde miekkie, ciasto musi byc bardzo cienkie.
Dodawałem do ciasta (przed wyrabianiem) łyżkę oleju, pomagało.
Przed podaniem warto placek podgrzać na parze, też go uelastycznia.
Antek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-16 05:57:00
Temat: Re: TortillaAntek Laczkowski schrieb:
> Dnia 01-03-2007 o 11:25:33 <s...@g...com> napisał(a):
>
>> Zeby tortille byly naprawde miekkie, ciasto musi byc bardzo cienkie.
>
> Dodawałem do ciasta (przed wyrabianiem) łyżkę oleju, pomagało.
> Przed podaniem warto placek podgrzać na parze, też go uelastycznia.
w oryginalnych przepisach meksykańskich do ciasta dodaje się smalec,
smaży się na metalowej płycie (można zastąpić płytką patelnią), dobrze
rozgrzanej. Teflonowej bym osobiście nie brał.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |