« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-28 13:18:35
Temat: chai masala w WarszawieWitam
Gdzie w Warszawie można kupić przyprawę Chai Masala oraz inne
przydatne w kuchni indyjskiej (kumin chociażby)?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-28 13:30:12
Temat: Re: chai masala w Warszawie** s...@g...com wrote:
> Gdzie w Warszawie można kupić przyprawę Chai Masala oraz inne
> przydatne w kuchni indyjskiej (kumin chociażby)?
Ale kumin (ang. cumin?) to kminek po prostu. Masalę do herbaty to nie
widziałem, ale specjalnie też nie szukałem. Podejrzewam, że nie powinno
być problemu w dobrym markecie.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-28 15:02:39
Temat: Re: chai masala w WarszawieKonrad Kosmowski wrote:
>> Gdzie w Warszawie można kupić przyprawę Chai Masala oraz inne
>> przydatne w kuchni indyjskiej (kumin chociażby)?
>
> Ale kumin (ang. cumin?) to kminek po prostu.
A gdzie tam. Cumin to kmin rzymski (Cuminum cyminum), a kminek to kminek
(Carum carvi). Dwie całkiem różne przyprawy, o czym nie raz i nie dwa na tej
grupie pisano. Kmin rzymski mielony można dostać np. tu:
http://masala.com.pl/index.php?p401,comino-kmin-30g
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-28 15:23:33
Temat: Re: chai masala w Warszawie
Użytkownik <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:1172668715.599159.299170@p10g2000cwp.googlegrou
ps.com...
Witam
Gdzie w Warszawie można kupić przyprawę Chai Masala oraz inne
przydatne w kuchni indyjskiej (kumin chociażby)?
Pozdrawiam
http://www.samirashop.pl/
Pozdrawiam również
Kajetana Kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-28 15:30:53
Temat: Re: chai masala w Warszawie
Użytkownik "Kajetana_Kinga aka Słowotok" <k...@g...pl> napisał
w wiadomości news:es46ov$28o$1@inews.gazeta.pl...
Przywioza do domu:
http://www.fabrykasmakow.pl/
http://www.przyprawynmr.pl/p38-kmin.rzymski.kumin.ht
m
http://www.prego.pl/component/option,com_linkdirecto
ry/task,viewcat/catid,15/Itemid,33/
http://www.masala.com.pl/
http://www.indianfoodsite.com/przyprawy_indyjskie.ht
m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-28 22:43:59
Temat: Re: chai masala w WarszawieOn 28 Lut, 14:30, Konrad Kosmowski <k...@k...net> wrote:
> Ale kumin (ang. cumin?) to kminek po prostu. Masalę do herbaty to nie
> widziałem, ale specjalnie też nie szukałem. Podejrzewam, że nie powinno
> być problemu w dobrym markecie.
Tak jak już zostało napisane przez innych, kumin i kminek to dwie
różne rzeczy.
Natomiast jeśli chodzi o chai masale, to się pomyliłem. Chodziło mi o
Garam Masala.
Tak wiec dorzucam jeszcze pytanie, gdzie kupic garam masale, bo
przegladalem proponowane
strony, ale z marnym skutkiem.
Pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-01 09:32:28
Temat: Re: chai masala w Warszawies...@g...com napisał(a):
> Tak jak już zostało napisane przez innych, kumin i kminek to dwie
> różne rzeczy.
> Natomiast jeśli chodzi o chai masale, to się pomyliłem. Chodziło mi o
> Garam Masala.
>
> Tak wiec dorzucam jeszcze pytanie, gdzie kupic garam masale, bo
> przegladalem proponowane
> strony, ale z marnym skutkiem.
>
> Pozdrawiam
> Marcin
A może zrób sam
GARAM MASALA - INDYJSKA MIESZANKA PIKANTNYCH PRZYPRAW
Mieszanka tych przypraw jest często używana w kuchniach
Wschodu, a przede wszystkim w indyjskiej i pakistańskiej.
Jest stosowana do mięs smażonych po angielsku, do pieczeni,
szaszłyków, mięs duszonych. Garam masala może zastąpić
przyprawą curry w proszku.
PRZEPIS ORYGINALNY
6 łyżek pieprzu
5 łyżek kminu rzymskiego
1 3/4 łyżki cynamonu
1 1/2 łyżki goździków
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
2 1/2 łyżki nasion kardamonu
6 łyżek kolendry (dowolnie)
2 łyżki rozkruszonych listków laurowych (dowolnie)
Przebrać przyprawy, usunąć zanieczyszczenia. Podgrzewać na
patelni na średnim ogniu przez 30 sekund mieszając. Zemleć w
maszynce i wymieszać z przyprawami w proszku. Przechowywać w
szczelnie zamkniętym słoiku.
PRZEPIS W NASZEJ KUCHNI
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej (dowolnie)
1 łyżka pieprzu
1 łyżka kminku
3 łyżki kolendry
1 łyżka lubczyku (dowolnie)
1 1/2 łyżeczki cynamonu (dowolnie)
1/2 łyżeczki goździków
2 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
Przebrać przyprawy, usunąć zanieczyszczenia. Podgrzać na
patelni na średnim ogniu przez 30 sekund, mieszając. Zemleć
w maszynce i wymieszać z przyprawami w proszku. Przechowywać
w szczelnie zamkniętym słoiku.
Źródło: PRZYGODA KULINARNA Katarzyna Pospieszyńska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-01 09:37:32
Temat: Re: chai masala w Warszawie** s...@g...com wrote:
>> Ale kumin (ang. cumin?) to kminek po prostu. Masalę do herbaty to
>> nie widziałem, ale specjalnie też nie szukałem. Podejrzewam, że nie
>> powinno być problemu w dobrym markecie.
> Tak jak już zostało napisane przez innych, kumin i kminek to dwie
> różne rzeczy.
Hehe no to się udałem. ;)
> Natomiast jeśli chodzi o chai masale, to się pomyliłem. Chodziło mi o
> Garam Masala.
> Tak wiec dorzucam jeszcze pytanie, gdzie kupic garam masale, bo
> przegladalem proponowane strony, ale z marnym skutkiem.
Te przyprawy znajdziesz bez problemu w co lepszym markecie, na 100% są
w PiP. No i jak już Ci napisano możesz zamówić przez Internet:
http://www.przyprawynmr.pl/p28-garam.masala.htm
http://www.przyprawynmr.pl/p38-kmin.rzymski.kumin.ka
mun.htm
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |