| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-08 01:43:36
Temat: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
Temat interesuje mnie ze względu na ostrzeganie ludzi jedzących
mięso przed zawartymi w nim hormonami strachu zabijanych zwierząt.
Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
czy też dokumentnie się rozkładają i dezaktywują? Jak to jest?
Jak sobie radzi w ukladzie trawiennym? Czy jesli juz przetrwa
smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
przez soki trawienne?
Pozdrawiam naukowców,
Pszemol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-05-08 06:24:26
Temat: Re: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?a tak nie moglbys zajrzec do encyklopedii za nim zaczniesz pytac?
strach pomagac leniwym umyslowo
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:hormony.i.temperatura@pszemol.net...
> Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
> Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
>
> Temat interesuje mnie ze względu na ostrzeganie ludzi jedzących
> mięso przed zawartymi w nim hormonami strachu zabijanych zwierząt.
> Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
> obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
> czy też dokumentnie się rozkładają i dezaktywują? Jak to jest?
> Jak sobie radzi w ukladzie trawiennym? Czy jesli juz przetrwa
> smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
> z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
> przez soki trawienne?
>
> Pozdrawiam naukowców,
> Pszemol
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2001-05-08 17:47:47
Temat: Re: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?
>a tak nie moglbys zajrzec do encyklopedii za nim zaczniesz pytac?
>strach pomagac leniwym umyslowo
E, chyba za szybko go złajałeś, bo pytanie jest ciekawe.
>> Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
>> Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
Strukture wysylam na priv.
Co do temperatury to zdaje mi sie, ze w temperaturze wrzenia wody jest
zupelnie trwaly.
>> Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
>> obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
Gotowanie na pewno przetrwaja, tyle tylko, ze pewnie zostana
wyplukane. A i tak hormony nie znajduja sie w miesie w jakichs
gigantycznych ilosciach.
>> jesli juz przetrwa
>> smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
>> z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
>> przez soki trawienne?
Tego nie wiem, ale tez chcialbym, zeby jakis biochemik sie
wypowiedzial na ten temat.
--
Witek Mozga
m...@t...pl
m...@r...com
http://www.trimen.pl/witek/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |