Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Witek Mozga <m...@t...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna,pl.sci.chemia
Subject: Re: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?
Date: Tue, 08 May 2001 19:47:47 +0200
Organization: TriMen Chemicals
Lines: 33
Message-ID: <h...@4...com>
References: <h...@p...net>
<uiMJ6.31180$K5.3599041@news1.rdc1.nj.home.com>
NNTP-Posting-Host: pj226.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 989341946 25032 217.99.164.226 (8 May 2001 17:12:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 May 2001 17:12:26 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:44986 pl.sci.chemia:16109
Ukryj nagłówki
>a tak nie moglbys zajrzec do encyklopedii za nim zaczniesz pytac?
>strach pomagac leniwym umyslowo
E, chyba za szybko go złajałeś, bo pytanie jest ciekawe.
>> Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
>> Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
Strukture wysylam na priv.
Co do temperatury to zdaje mi sie, ze w temperaturze wrzenia wody jest
zupelnie trwaly.
>> Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
>> obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
Gotowanie na pewno przetrwaja, tyle tylko, ze pewnie zostana
wyplukane. A i tak hormony nie znajduja sie w miesie w jakichs
gigantycznych ilosciach.
>> jesli juz przetrwa
>> smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
>> z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
>> przez soki trawienne?
Tego nie wiem, ale tez chcialbym, zeby jakis biochemik sie
wypowiedzial na ten temat.
--
Witek Mozga
m...@t...pl
m...@r...com
http://www.trimen.pl/witek/
|