Data: 2001-05-08 17:47:47
Temat: Re: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?
Od: Witek Mozga <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>a tak nie moglbys zajrzec do encyklopedii za nim zaczniesz pytac?
>strach pomagac leniwym umyslowo
E, chyba za szybko go złajałeś, bo pytanie jest ciekawe.
>> Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
>> Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
Strukture wysylam na priv.
Co do temperatury to zdaje mi sie, ze w temperaturze wrzenia wody jest
zupelnie trwaly.
>> Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
>> obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
Gotowanie na pewno przetrwaja, tyle tylko, ze pewnie zostana
wyplukane. A i tak hormony nie znajduja sie w miesie w jakichs
gigantycznych ilosciach.
>> jesli juz przetrwa
>> smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
>> z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
>> przez soki trawienne?
Tego nie wiem, ale tez chcialbym, zeby jakis biochemik sie
wypowiedzial na ten temat.
--
Witek Mozga
m...@t...pl
m...@r...com
http://www.trimen.pl/witek/
|