Data: 2001-05-08 06:24:26
Temat: Re: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?
Od: "sender" <k...@v...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
a tak nie moglbys zajrzec do encyklopedii za nim zaczniesz pytac?
strach pomagac leniwym umyslowo
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:hormony.i.temperatura@pszemol.net...
> Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
> Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
>
> Temat interesuje mnie ze względu na ostrzeganie ludzi jedzących
> mięso przed zawartymi w nim hormonami strachu zabijanych zwierząt.
> Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
> obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
> czy też dokumentnie się rozkładają i dezaktywują? Jak to jest?
> Jak sobie radzi w ukladzie trawiennym? Czy jesli juz przetrwa
> smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
> z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
> przez soki trawienne?
>
> Pozdrawiam naukowców,
> Pszemol
>
|