Data: 2001-05-08 01:43:36
Temat: Jaka trwałość hormonów w wysokiej temperaturze?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chodzi mi głownie o tzw. hormony strachu, np. adrenalinę.
Co to za związek chemiczny i jak sobie radzi z podwyższoną temperaturą?
Temat interesuje mnie ze względu na ostrzeganie ludzi jedzących
mięso przed zawartymi w nim hormonami strachu zabijanych zwierząt.
Czy te hormony potrafią przetrwać w aktywnej formie procesy
obróbki termicznej w kuchni (gotowanie, smażenie, pieczenie)
czy też dokumentnie się rozkładają i dezaktywują? Jak to jest?
Jak sobie radzi w ukladzie trawiennym? Czy jesli juz przetrwa
smazenie czy pieczenie na ognisku, to czy moze trafic do krwi
z ukladu trawiennego czy moze zostanie zniszczony/rozlozony
przez soki trawienne?
Pozdrawiam naukowców,
Pszemol
|