Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie pierniczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie pierniczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-12-17 16:51:57

Temat: Re: Jakie pierniczki
Od: "Aga Michalak" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zenon Grodzki" <z...@l...blaszak.dom> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dq6849.9j.zeno@lfs.blaszak.dom...
> Aga Michalak w news:<dnv3oe$gc7$1@nemesis.news.tpi.pl> pisze:
>> Agnieszka, po tescie z pierniczkami Pana Pazio i Anki
>
> I? Jakieś wrażenia, recenzje, wnioski?
>
> Zenon Grodzki

Obie wersje pyszne.Z tym że pana Pazio musza troche poleżec, bo wyszły mi
dośc twarde.No i są dośc słodkie w koncu jest tam pół kilo cukry i pół litra
miodu:>
Pozdr

--
Aga i Franek (07.01.2005) co własnie roznosi szuflade z płytami:>
http://b1.lilypie.com/Rp95p1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-12-17 16:55:42

Temat: Re: Jakie pierniczki
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 17 Dec 2005 17:48:43 +0100, Waćpanna lub waćpan Aga Michalak, w
wiadomości <news:do1fi4$b8l$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:

> czyli karmel dzień wcześniej przygotowałas?i zimny dałas do mąki? i ciasto
> tez odleżało 24 h?bo ja na poniedziałek szykuje sie na podwójna porcje tych
> pierniczków:>

Nie, to był taki miks przepisów :)
Proporcje i składniki z pierniczków Anki, robiłam z 1.5kg mąki.
Zrobiłam karmel z cukru, dodałam miód, margarynę i przyprawy - długo grzałam
i kręciłam, zeby się to ładnie wymieszało - tu miałam sporo roboty. W
przyszłym roku chyba podgrzeję miód z margaryną i takie gorące dodam do
karmelu, żeby mi się lepiej mieszało.
I taką gorącą masę dodałam do mąki, wymieszałam kopyścią i jak trochę
przestygło wyrabiałam z resztą składników, łapami.
Wyszły świetne. Ja zawsze dodaję mnóstwo przypraw, w tym roku używałam
mieszanki Gellwe (chyba tak to się nazywa?), to dałam 5 paczek na 1,5kg maki
:)
Lukrowałam na dwie raty, 2/3 pierniczków, po lukrze od razu super zmiękły.
Te które są gładkie są jeszcze twardsze, ale już kruchutkie.

Co ciekawe, Anka w każdym roku, gdy robimy razem pierniczki narzeka, ze moje
ciasto ładniejsze, lepsze etc. Wszystko wina mąki, nie ma co (jak mówiła
moja Babcia) :>

--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Podobno gdzieś tam, poza internetem, jest prawdziwy świat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-12-17 17:38:12

Temat: Re: Jakie pierniczki
Od: "Aga Michalak" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Nie, to był taki miks przepisów :)
> Proporcje i składniki z pierniczków Anki, robiłam z 1.5kg mąki.
> Zrobiłam karmel z cukru, dodałam miód, margarynę i przyprawy - długo
> grzałam
> i kręciłam, zeby się to ładnie wymieszało - tu miałam sporo roboty. W
> przyszłym roku chyba podgrzeję miód z margaryną i takie gorące dodam do
> karmelu, żeby mi się lepiej mieszało.

Niestety ja chyba stałam z godzine nad garem i mieszałam zeby sie ładnie
wymieszało, bo jak wlałam do karmelu miód to mi sie wredny scukrzył.

> I taką gorącą masę dodałam do mąki, wymieszałam kopyścią i jak trochę
> przestygło wyrabiałam z resztą składników, łapami.

A to tez tak zrobiłam, wydaje mi sie ze ciasto jakby sie lepiej zagniatało
po wlaniu goracego karmelu do mąki, a może mi sie tak zdaje:)

Ja zawsze dodaję mnóstwo przypraw, w tym roku używałam
> mieszanki Gellwe (chyba tak to się nazywa?),
na odwrocie tych przypraw jest całkiem dobry przepis na piernik. Moja
Teściowa wypróbowała i był pyszny.

> Lukrowałam na dwie raty, 2/3 pierniczków, po lukrze od razu super zmiękły.
> Te które są gładkie są jeszcze twardsze, ale już kruchutkie.

Lukier z białka?bo jak taki zrobiłam to od dosc szybko zmiękły, po zwykłym
tak sobie

> Co ciekawe, Anka w każdym roku, gdy robimy razem pierniczki narzeka, ze
> moje ciasto ładniejsze, lepsze etc. Wszystko wina mąki, nie ma co (jak
> mówiła
> moja Babcia) :>

podmień ciasta hihi

Pozdr
--
Aga i Franek (07.01.2005)Śpiący Królewicz:>
http://b1.lilypie.com/Rp95p1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chleby - Dziękuję!
Przepis na kremówki
Karnaś Krzysztof
Kielki rozniste
Re: Książka Ludwika Lewina?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »