| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-12-17 16:51:57
Temat: Re: Jakie pierniczki
Użytkownik "Zenon Grodzki" <z...@l...blaszak.dom> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dq6849.9j.zeno@lfs.blaszak.dom...
> Aga Michalak w news:<dnv3oe$gc7$1@nemesis.news.tpi.pl> pisze:
>> Agnieszka, po tescie z pierniczkami Pana Pazio i Anki
>
> I? Jakieś wrażenia, recenzje, wnioski?
>
> Zenon Grodzki
Obie wersje pyszne.Z tym że pana Pazio musza troche poleżec, bo wyszły mi
dośc twarde.No i są dośc słodkie w koncu jest tam pół kilo cukry i pół litra
miodu:>
Pozdr
--
Aga i Franek (07.01.2005) co własnie roznosi szuflade z płytami:>
http://b1.lilypie.com/Rp95p1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-12-17 16:55:42
Temat: Re: Jakie pierniczkiDnia Sat, 17 Dec 2005 17:48:43 +0100, Waćpanna lub waćpan Aga Michalak, w
wiadomości <news:do1fi4$b8l$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> czyli karmel dzień wcześniej przygotowałas?i zimny dałas do mąki? i ciasto
> tez odleżało 24 h?bo ja na poniedziałek szykuje sie na podwójna porcje tych
> pierniczków:>
Nie, to był taki miks przepisów :)
Proporcje i składniki z pierniczków Anki, robiłam z 1.5kg mąki.
Zrobiłam karmel z cukru, dodałam miód, margarynę i przyprawy - długo grzałam
i kręciłam, zeby się to ładnie wymieszało - tu miałam sporo roboty. W
przyszłym roku chyba podgrzeję miód z margaryną i takie gorące dodam do
karmelu, żeby mi się lepiej mieszało.
I taką gorącą masę dodałam do mąki, wymieszałam kopyścią i jak trochę
przestygło wyrabiałam z resztą składników, łapami.
Wyszły świetne. Ja zawsze dodaję mnóstwo przypraw, w tym roku używałam
mieszanki Gellwe (chyba tak to się nazywa?), to dałam 5 paczek na 1,5kg maki
:)
Lukrowałam na dwie raty, 2/3 pierniczków, po lukrze od razu super zmiękły.
Te które są gładkie są jeszcze twardsze, ale już kruchutkie.
Co ciekawe, Anka w każdym roku, gdy robimy razem pierniczki narzeka, ze moje
ciasto ładniejsze, lepsze etc. Wszystko wina mąki, nie ma co (jak mówiła
moja Babcia) :>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Podobno gdzieś tam, poza internetem, jest prawdziwy świat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-12-17 17:38:12
Temat: Re: Jakie pierniczki
> Nie, to był taki miks przepisów :)
> Proporcje i składniki z pierniczków Anki, robiłam z 1.5kg mąki.
> Zrobiłam karmel z cukru, dodałam miód, margarynę i przyprawy - długo
> grzałam
> i kręciłam, zeby się to ładnie wymieszało - tu miałam sporo roboty. W
> przyszłym roku chyba podgrzeję miód z margaryną i takie gorące dodam do
> karmelu, żeby mi się lepiej mieszało.
Niestety ja chyba stałam z godzine nad garem i mieszałam zeby sie ładnie
wymieszało, bo jak wlałam do karmelu miód to mi sie wredny scukrzył.
> I taką gorącą masę dodałam do mąki, wymieszałam kopyścią i jak trochę
> przestygło wyrabiałam z resztą składników, łapami.
A to tez tak zrobiłam, wydaje mi sie ze ciasto jakby sie lepiej zagniatało
po wlaniu goracego karmelu do mąki, a może mi sie tak zdaje:)
Ja zawsze dodaję mnóstwo przypraw, w tym roku używałam
> mieszanki Gellwe (chyba tak to się nazywa?),
na odwrocie tych przypraw jest całkiem dobry przepis na piernik. Moja
Teściowa wypróbowała i był pyszny.
> Lukrowałam na dwie raty, 2/3 pierniczków, po lukrze od razu super zmiękły.
> Te które są gładkie są jeszcze twardsze, ale już kruchutkie.
Lukier z białka?bo jak taki zrobiłam to od dosc szybko zmiękły, po zwykłym
tak sobie
> Co ciekawe, Anka w każdym roku, gdy robimy razem pierniczki narzeka, ze
> moje ciasto ładniejsze, lepsze etc. Wszystko wina mąki, nie ma co (jak
> mówiła
> moja Babcia) :>
podmień ciasta hihi
Pozdr
--
Aga i Franek (07.01.2005)Śpiący Królewicz:>
http://b1.lilypie.com/Rp95p1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |