Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aga Michalak" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie pierniczki
Date: Sat, 17 Dec 2005 18:38:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <do1ier$mk6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dnoukd$sqf$1@inews.gazeta.pl> <dnp8v4$oon$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dnqh0u$266$1@nemesis.news.tpi.pl> <dnr5hk$t20$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dnt0p0$prp$1@atlantis.news.tpi.pl> <dnv3oe$gc7$1@nemesis.news.tpi.pl>
<161djp7t73f4y$.dlg@czarodziejka.net> <do1fi4$b8l$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1x9tnxn6umg8t$.dlg@czarodziejka.net>
NNTP-Posting-Host: 80.51.235.166
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1134841116 23174 80.51.235.166 (17 Dec 2005 17:38:36
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Dec 2005 17:38:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256035
Ukryj nagłówki
> Nie, to był taki miks przepisów :)
> Proporcje i składniki z pierniczków Anki, robiłam z 1.5kg mąki.
> Zrobiłam karmel z cukru, dodałam miód, margarynę i przyprawy - długo
> grzałam
> i kręciłam, zeby się to ładnie wymieszało - tu miałam sporo roboty. W
> przyszłym roku chyba podgrzeję miód z margaryną i takie gorące dodam do
> karmelu, żeby mi się lepiej mieszało.
Niestety ja chyba stałam z godzine nad garem i mieszałam zeby sie ładnie
wymieszało, bo jak wlałam do karmelu miód to mi sie wredny scukrzył.
> I taką gorącą masę dodałam do mąki, wymieszałam kopyścią i jak trochę
> przestygło wyrabiałam z resztą składników, łapami.
A to tez tak zrobiłam, wydaje mi sie ze ciasto jakby sie lepiej zagniatało
po wlaniu goracego karmelu do mąki, a może mi sie tak zdaje:)
Ja zawsze dodaję mnóstwo przypraw, w tym roku używałam
> mieszanki Gellwe (chyba tak to się nazywa?),
na odwrocie tych przypraw jest całkiem dobry przepis na piernik. Moja
Teściowa wypróbowała i był pyszny.
> Lukrowałam na dwie raty, 2/3 pierniczków, po lukrze od razu super zmiękły.
> Te które są gładkie są jeszcze twardsze, ale już kruchutkie.
Lukier z białka?bo jak taki zrobiłam to od dosc szybko zmiękły, po zwykłym
tak sobie
> Co ciekawe, Anka w każdym roku, gdy robimy razem pierniczki narzeka, ze
> moje ciasto ładniejsze, lepsze etc. Wszystko wina mąki, nie ma co (jak
> mówiła
> moja Babcia) :>
podmień ciasta hihi
Pozdr
--
Aga i Franek (07.01.2005)Śpiący Królewicz:>
http://b1.lilypie.com/Rp95p1
|