| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-09-14 07:56:11
Temat: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ka
psaicyna_leczy_raka.html
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-09-14 08:25:28
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)W dniu 2011-09-14 09:56, W odpowiedzi na Twój (Ikselka) list-piszę Ci:
> http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ka
psaicyna_leczy_raka.html
Artykuł stary i z błędami.
Nie ma czegoś takiego jak "Chabanero". Jest Habanero a dokładniej
chodziło o Red Savina Habanero, która ze swoimi ~450 000 punktów na
skali Scoville'a już dawno temu oddała pierwsze miejsce kolejnym
paprykom. Naga Jolokia też już nie dzierży berła ostrości. Obecnie
najostrzejsza jest OIDP Trinidad Scorpion Butch T mająca około 1 400 000
punktów (czysta kapsaicyna to około 15-16 milionów). Poza tym Habanero w
różnych odmianach jest od kilku lat dostępne w różnych polskich
hipermarketach.
Dla porównania, sos Tabasco ma jakieś 2-3 tys. punktów.
No i jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś lepszego niż to co można
kupić w Tesco czy w Lidlu polecam bardzo dobry sklepik:
http://www.ostrakuchnia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-09-14 19:20:39
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
> No i jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś lepszego niż to co można
> kupić w Tesco czy w Lidlu polecam bardzo dobry sklepik:
> http://www.ostrakuchnia.pl/
>
O a tego nie znałem. Świetne miejsce.:-)
pozdrawiam
mario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-09-14 19:46:12
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)jacki wrote:
> W dniu 2011-09-14 09:56, W odpowiedzi na Twój (Ikselka) list-piszę Ci:
>> http://www.vismaya-
maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapsaicyna_leczy_raka
.html
>
> Artykuł stary i z błędami.
> Nie ma czegoś takiego jak "Chabanero". Jest Habanero a dokładniej
> chodziło o Red Savina Habanero, która ze swoimi ~450 000 punktów na
> skali Scoville'a już dawno temu oddała pierwsze miejsce kolejnym
> paprykom. Naga Jolokia też już nie dzierży berła ostrości. Obecnie
> najostrzejsza jest OIDP Trinidad Scorpion Butch T mająca około 1 400 000
> punktów (czysta kapsaicyna to około 15-16 milionów). Poza tym Habanero w
> różnych odmianach jest od kilku lat dostępne w różnych polskich
> hipermarketach.
>
> Dla porównania, sos Tabasco ma jakieś 2-3 tys. punktów.
Tabasco habanero ma ponad 7000. Ja lubię właściwie ostre rzeczy, ale te
"porównywanie długości członków" wśród sosorobów trochę wnerwia. Próbowałem
tych sosów, ale smaku w nich nie znalazłem, są tylko ostre. Tabasco habanero
jest świetne, niestety w UE niedostępne. Osobiście wolę dać jednak suszone
chili. Jak na razie mam jeszcze mały zapasik różnych gatunków, ale niestety
kończy się, a tu są one taaak drogie. Takie chile ancho kosztuje u nas 20x
tyle, co w Teksasie.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-09-14 19:51:21
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-) Tabasco habanero
> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
pozdrawiam
mario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-09-14 20:01:08
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)Mario wrote:
> Tabasco habanero
>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>
> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak strasznie.
Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-09-14 20:05:40
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)W dniu 2011-09-14 22:01, Waldemar Krzok pisze:
> Mario wrote:
>
>> Tabasco habanero
>>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>>
>> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
>
> Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak strasznie.
> Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.
>
Wpadłem dzisiaj na tą stronę pierwszy raz i dlatego nie jestem pewien
czy Tabasco Habanero o którym piszesz, to to samo co inny "sos
Habanero". Ale ceny mają przyzwoite. Sądząc po ilości postów na forum,
istnieją od dawna.
pozdrawiam
mario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-09-14 20:11:50
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)Mario wrote:
> W dniu 2011-09-14 22:01, Waldemar Krzok pisze:
>> Mario wrote:
>>
>>> Tabasco habanero
>>>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>>>
>>> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
>>
>> Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak
>> strasznie. Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.
>>
> Wpadłem dzisiaj na tą stronę pierwszy raz i dlatego nie jestem pewien
> czy Tabasco Habanero o którym piszesz, to to samo co inny "sos
> Habanero". Ale ceny mają przyzwoite. Sądząc po ilości postów na forum,
> istnieją od dawna.
Tak, to to samo. Mam jeszcze resztki w domu z tego, co kupiłem w USA. Tam
kosztuje normalnie ok. 4$ za butelkę, czyli cena przyzwoita. Choć ja kupiłem
po 1.79$ :-). Ale tych innych sosów z dużą liczbą skurwieli bym nie kupował,
chyba że dla jaj na jakieś party :-). Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
stracić przytomność.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-09-14 22:16:32
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)Dnia Wed, 14 Sep 2011 22:11:50 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
> stracić przytomność.
Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...
--
Maciek
Karkulowsiał zwartusiał
Ratuwsianku Maciuwsio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-09-14 22:21:29
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)Dnia Thu, 15 Sep 2011 00:16:32 +0200, Maciek napisał(a):
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 22:11:50 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>>Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
>> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
>> stracić przytomność.
>
> Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...
Co nas nie zabije, to nas wzmocni :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |