Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jedzmy ostre papryczki chilli :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jedzmy ostre papryczki chilli :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-09-14 07:56:11

Temat: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ka
psaicyna_leczy_raka.html
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-09-14 08:25:28

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: jacki <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-14 09:56, W odpowiedzi na Twój (Ikselka) list-piszę Ci:
> http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ka
psaicyna_leczy_raka.html

Artykuł stary i z błędami.
Nie ma czegoś takiego jak "Chabanero". Jest Habanero a dokładniej
chodziło o Red Savina Habanero, która ze swoimi ~450 000 punktów na
skali Scoville'a już dawno temu oddała pierwsze miejsce kolejnym
paprykom. Naga Jolokia też już nie dzierży berła ostrości. Obecnie
najostrzejsza jest OIDP Trinidad Scorpion Butch T mająca około 1 400 000
punktów (czysta kapsaicyna to około 15-16 milionów). Poza tym Habanero w
różnych odmianach jest od kilku lat dostępne w różnych polskich
hipermarketach.

Dla porównania, sos Tabasco ma jakieś 2-3 tys. punktów.

No i jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś lepszego niż to co można
kupić w Tesco czy w Lidlu polecam bardzo dobry sklepik:
http://www.ostrakuchnia.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-09-14 19:20:39

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Mario <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> No i jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś lepszego niż to co można
> kupić w Tesco czy w Lidlu polecam bardzo dobry sklepik:
> http://www.ostrakuchnia.pl/
>
O a tego nie znałem. Świetne miejsce.:-)

pozdrawiam
mario

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-09-14 19:46:12

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

jacki wrote:

> W dniu 2011-09-14 09:56, W odpowiedzi na Twój (Ikselka) list-piszę Ci:
>> http://www.vismaya-
maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapsaicyna_leczy_raka
.html
>
> Artykuł stary i z błędami.
> Nie ma czegoś takiego jak "Chabanero". Jest Habanero a dokładniej
> chodziło o Red Savina Habanero, która ze swoimi ~450 000 punktów na
> skali Scoville'a już dawno temu oddała pierwsze miejsce kolejnym
> paprykom. Naga Jolokia też już nie dzierży berła ostrości. Obecnie
> najostrzejsza jest OIDP Trinidad Scorpion Butch T mająca około 1 400 000
> punktów (czysta kapsaicyna to około 15-16 milionów). Poza tym Habanero w
> różnych odmianach jest od kilku lat dostępne w różnych polskich
> hipermarketach.
>
> Dla porównania, sos Tabasco ma jakieś 2-3 tys. punktów.

Tabasco habanero ma ponad 7000. Ja lubię właściwie ostre rzeczy, ale te
"porównywanie długości członków" wśród sosorobów trochę wnerwia. Próbowałem
tych sosów, ale smaku w nich nie znalazłem, są tylko ostre. Tabasco habanero
jest świetne, niestety w UE niedostępne. Osobiście wolę dać jednak suszone
chili. Jak na razie mam jeszcze mały zapasik różnych gatunków, ale niestety
kończy się, a tu są one taaak drogie. Takie chile ancho kosztuje u nas 20x
tyle, co w Teksasie.

Waldek



--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-09-14 19:51:21

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Mario <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tabasco habanero
> jest świetne, niestety w UE niedostępne.

Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl

pozdrawiam
mario

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-09-14 20:01:08

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Mario wrote:

> Tabasco habanero
>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>
> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl

Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak strasznie.
Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-09-14 20:05:40

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Mario <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-14 22:01, Waldemar Krzok pisze:
> Mario wrote:
>
>> Tabasco habanero
>>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>>
>> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
>
> Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak strasznie.
> Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.
>
Wpadłem dzisiaj na tą stronę pierwszy raz i dlatego nie jestem pewien
czy Tabasco Habanero o którym piszesz, to to samo co inny "sos
Habanero". Ale ceny mają przyzwoite. Sądząc po ilości postów na forum,
istnieją od dawna.

pozdrawiam
mario

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-09-14 20:11:50

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Mario wrote:

> W dniu 2011-09-14 22:01, Waldemar Krzok pisze:
>> Mario wrote:
>>
>>> Tabasco habanero
>>>> jest świetne, niestety w UE niedostępne.
>>>
>>> Popraw mnie jeśli się mylę, ale jest w tym sklepie - ostrakuchnia.pl
>>
>> Faktycznie. Choć go nie ma, ale powinien być. No i 15zł nie tak
>> strasznie. Może się coś faktycznie ruszyło w tym zakresie.
>>
> Wpadłem dzisiaj na tą stronę pierwszy raz i dlatego nie jestem pewien
> czy Tabasco Habanero o którym piszesz, to to samo co inny "sos
> Habanero". Ale ceny mają przyzwoite. Sądząc po ilości postów na forum,
> istnieją od dawna.

Tak, to to samo. Mam jeszcze resztki w domu z tego, co kupiłem w USA. Tam
kosztuje normalnie ok. 4$ za butelkę, czyli cena przyzwoita. Choć ja kupiłem
po 1.79$ :-). Ale tych innych sosów z dużą liczbą skurwieli bym nie kupował,
chyba że dla jaj na jakieś party :-). Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
stracić przytomność.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-09-14 22:16:32

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Sep 2011 22:11:50 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):

>Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
> stracić przytomność.

Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...

--
Maciek

Karkulowsiał zwartusiał
Ratuwsianku Maciuwsio

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-09-14 22:21:29

Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 15 Sep 2011 00:16:32 +0200, Maciek napisał(a):

> Dnia Wed, 14 Sep 2011 22:11:50 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>>Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
>> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
>> stracić przytomność.
>
> Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...

Co nas nie zabije, to nas wzmocni :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rrr
przecież pomidorowy
Kopalnia przepisów :-)
dzbanek zelmera (filtr do wody)
Co dobrego robicie na obiad?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »