| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-09 14:14:36
Temat: KOMPOT KOZACKIKompot KOZACKI
Gruszki ulęgałki ugotować (suszone wcześniej namoczyć), można z
suszonymi jabłkami, z kawałkiem laski cynamonu i kilkoma goździkami.
Osłodzić do smaku. Ochłodzić. Podawać po obiedzie, lub gorący do drugiego
dania.
SMACZNEGO!!!
Kompot ten ma nie tylko właściwosci regulujące układ trawienny, ale i
leczący nerki. Jeżeli do tego, po obiedzie przeżujemy trzy do pięciu
szyszkojagód jałowca połykając po przeżuciu miazgę mamy wyczyszczoną wątrobę
i nerki.
Wiosną wątrobę czyścimy jedząc sałatkę z mniszka lekarskiego skropionego
cytryną i oliwa z oliwek (doskonała do tłustych mięs i boczków smażonych lub
pieczonych), lub w maju (ludowa nazwa mniszka lekarskiego - majówka) pięć do
siedmiu pędów kwiatowych. W pozostałych porach roku stosowac wino z kwiatów
mniszka, lub preparaty mniszka z Herbapolu lub innych firm.
Kto ma działkę niech koniecznie posadzi (posieje) przynajmniej jedną gruszkę
ulęgałkę (duże drzewo!!!) - ma gruszki na wspaniałe przetwory i leczące
owoce. To samo dotyczy rajskich jabłek - źródło sadzonek na pl.rec.ogrody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-09 16:00:01
Temat: Re: KOMPOT KOZACKIOvo <j...@o...pl> napisał(a):
> Kto ma działkę niech koniecznie posadzi (posieje) przynajmniej jedną gruszkę
> ulęgałkę (duże drzewo!!!) - ma gruszki na wspaniałe przetwory i leczące
> owoce. To samo dotyczy rajskich jabłek - źródło sadzonek na pl.rec.ogrody.
Ja tam słyszałam, że najlepsze są bergamutki, Panie sierżancie ;)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-09 17:20:33
Temat: Re: KOMPOT KOZACKI
" zora" <z...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:elemi1$hh7$1@inews.gazeta.pl...
> Ovo <j...@o...pl> napisał(a):
>
>
>> Kto ma działkę niech koniecznie posadzi (posieje) przynajmniej jedną
>> gruszkę
>> ulęgałkę (duże drzewo!!!) - ma gruszki na wspaniałe przetwory i leczące
>> owoce. To samo dotyczy rajskich jabłek - źródło sadzonek na
>> pl.rec.ogrody.
>
> Ja tam słyszałam, że najlepsze są bergamutki, Panie sierżancie ;)
Komuna nie awansowała mnie do tego stopnia wojskowego, a w innych służbach
nie byłem nigdy. :-P))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-10 12:59:10
Temat: Re: KOMPOT KOZACKIOvo <j...@o...pl> napisał(a):
> Komuna nie awansowała mnie do tego stopnia wojskowego, a w innych służbach
> nie byłem nigdy. :-P))))
Ojeeej, nie oglądałeś "wiosna panie sierżancie", gdzie przez praktycznie cały film
niejaki Wyderko (Tadeusz Fijewski) lansował bimber z bergamutek?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-10 13:02:07
Temat: Re: KOMPOT KOZACKI
" zora" <z...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:elh0at$hh2$1@inews.gazeta.pl...
> Ovo <j...@o...pl> napisał(a):
>
>> Komuna nie awansowała mnie do tego stopnia wojskowego, a w innych
>> służbach
>> nie byłem nigdy. :-P))))
>
> Ojeeej, nie oglądałeś "wiosna panie sierżancie", gdzie przez praktycznie
> cały film
> niejaki Wyderko (Tadeusz Fijewski) lansował bimber z bergamutek?
Nie wiem, a czy ma to jakieś naczenie?
Daję proste tradycyjne przepisy, o których wielu młodych nawet nie wie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-11 08:39:53
Temat: Re: KOMPOT KOZACKIOvo <j...@o...pl> napisał(a):
> Nie wiem, a czy ma to jakieś naczenie?
>
> Daję proste tradycyjne przepisy, o których wielu młodych nawet nie wie...
>
No właśnie Wyderko też podawał tradycyjny przepis, o którym młodzi mogą nie
mieć pojęcia :, a ma to kolosalne znaczenie, bo wygląda na to że nie jesteś
pionierem :)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-11 08:45:56
Temat: Re: KOMPOT KOZACKI
" zora" <z...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:elj5go$hta$1@inews.gazeta.pl...
> Ovo <j...@o...pl> napisał(a):
>
>
>> Nie wiem, a czy ma to jakieś naczenie?
>>
>> Daję proste tradycyjne przepisy, o których wielu młodych nawet nie wie...
>>
>
> No właśnie Wyderko też podawał tradycyjny przepis, o którym młodzi mogą
> nie
> mieć pojęcia :, a ma to kolosalne znaczenie, bo wygląda na to że nie
> jesteś
> pionierem :)
A kto to jest Wyderko? Bo nie znam. Trzeba powtarzać co jakiś czas, aby
wiedza nie zaginęła - to taki współczesny survival.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-11 10:27:28
Temat: Re: KOMPOT KOZACKIOvo <j...@o...pl> napisał(a):
> A kto to jest Wyderko? Bo nie znam. Trzeba powtarzać co jakiś czas, aby
> wiedza nie zaginęła - to taki współczesny survival.
no to powtarzam:
" nie oglądałeś "wiosna panie sierżancie", gdzie przez praktycznie cały film
niejaki Wyderko (Tadeusz Fijewski) lansował bimber z bergamutek?"
No więc rzeczony Wyderko, przez cały film usiłował propagować przepis na
bimber z gruszek bergamutek, co mnie się przypomniało, jak tylko o tym
kompocie z gruszek przeczytałam, i nie przytpuszczałam, że możesz tego filmu
nie znać.
A co do przypominania starych, prostych przepisów, to na pewno warto, bo
potrawy te zaczynają do nas wracać jako wyroby luksusowe robione wg. starych
receptur, za luksusowe ceny, a po co przepłacać :D
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-11 10:45:08
Temat: Re: KOMPOT KOZACKI" zora" <z...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:eljbqg$e80$1@inews.gazeta.pl...
> Ovo <j...@o...pl> napisał(a):
>
>
>> A kto to jest Wyderko? Bo nie znam. Trzeba powtarzać co jakiś czas, aby
>> wiedza nie zaginęła - to taki współczesny survival.
>
> no to powtarzam:
>
> " nie oglądałeś "wiosna panie sierżancie", gdzie przez praktycznie cały
> film
> niejaki Wyderko (Tadeusz Fijewski) lansował bimber z bergamutek?"
>
> No więc rzeczony Wyderko, przez cały film usiłował propagować przepis na
> bimber z gruszek bergamutek, co mnie się przypomniało, jak tylko o tym
> kompocie z gruszek przeczytałam, i nie przytpuszczałam, że możesz tego
> filmu
> nie znać.
>
> A co do przypominania starych, prostych przepisów, to na pewno warto, bo
> potrawy te zaczynają do nas wracać jako wyroby luksusowe robione wg.
> starych
> receptur, za luksusowe ceny, a po co przepłacać :D
Przepraszam, myślałem, że próbujesz, tak jak miejscowa hałastra, mnie
zahaczyć, a jesteś rzeczową osobą, co sobie cenię, lubię z takimi rozmawiać.
Nie byłem kinomanem, molem książkowym to i owszem, nalepszym czytelnikiem (w
swoim czasie) biblioteki powiatowej i miejskiej. Np. przeczytałem całą
"Komedię ludzką" - ślady poprzedników kończyły się na siódmym tomie, było to
wydanie 24 tomowe... Co do filmu - może i oglądałem, musiałbym zobaczyć, by
ewentualnie potwierdzić. Nie pędzę bimbru, pijam piwo i wino, bardzo rzadko
mocniejsze drinki. Za ostatnie sześć lat to było tylko około 2,5 litra
wódki - wyłącznie przy spotkaniach z Sylą - dwa razy na ognisku, z wieloma
innymi osobami i raz w domu sam na sam. :-))) Też niewiele oboje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-11 12:30:02
Temat: Re: KOMPOT KOZACKIPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Przepraszam, myślałem, że próbujesz, tak jak miejscowa hałastra,
Ups, to chyba o Nas, piszących na tę grupę.
> mnie zahaczyć, [...] Nie pędzę bimbru, pijam piwo i wino, bardzo rzadko
> mocniejsze drinki. Za ostatnie sześć lat to było tylko około 2,5 litra
> wódki - wyłącznie przy spotkaniach z Sylą - dwa razy na ognisku, z wieloma
> innymi osobami i raz w domu sam na sam. :-))) Też niewiele oboje...
Taka dobra pamięć a o prezerwatywie zapomniał?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |