Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KOzserność

Grupy

Szukaj w grupach

 

KOzserność

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-28 17:37:11

Temat: Re: KOzserność
Od: <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >Powedzcie mi co znaczy ze potrawy są koszerne?
> 2. Uboju zwierzat moze dokonywac tylko uprawniony przez rabina
> specjalny rzeznik. (tzn. on ma jakas swoja nazwe, ale nie
> pamietam).
taki Pan nazywa sie rzezak (przynajmniej tak u nas moowiono). zreszta jego nooz
tez nazywa sie rzezak i sluzy wylacznie do podciecia zwierzeciu tetnicy. jednym
ruchem. jak sie nie uda za pierwszym razem, to miesko wedruje na stoly gojoow.

> 3. Nie wolno chyba laczyc potraw mlecznych i miesnych podczas
> jednego posilku...
nie chyba i nie tylko podczas jednego posilku!! caly dzien jest miesny,
mleczny, lub (hmm to nie ma chyba swojej nazwy) inny :). zasada jest taka:
po dniu miesnym nalezy odczekac 48 godzin zanim moze nastapic dzien mleczny.
dzien mleczny od miesnego dzieli krotszy odstep - 24 godziny.
w miedzyczasie je sie wszystko co nie ma nic wspolnego z miesem i mlekiem.

jest jeszcze jeden znaczacy (bo staly w tygodniu) zwyczaj ktory mial wplyw na
charakter tej kuchni: szabas i zakaz gotowania w czasie szabasu. efekt? duzo
potraw jednogarnkowych, tresciwych, latwych do przechowywania w temperaturze
pokojowej lub dlugo "dochodzacych". bogaci Zydzi mieli sluzbe, ci biedni
musieli radzic sobie gotujac na te dwa dni od razu. w moich stronach starsi
ludzie moowia na piekarniki w piecach weglowych - szabasniki - tam wlasnie
przechowywano lub podgrzewano potrawy. nie stalo tez nic na przeszkodzie zeby
taka potrawa w mocno nagrzanym piecu dochodzila wlasnie w szabasniku (slynny
kugel), oczywiscie do momentu kiedy zgasl w piecu ogien...
w moich stronach kuchnia Zydow i Cabanow, Cyganow i niezrzeszonych :))
przenikaly sie, do tego stopnia ze niektorzy Zydzi obchodzili z nami Wigilie i
Boze Narodzenie. oczywiscie nie w aspekcie religijnym, a raczej wspolnotowym.
to co nam zostawili oprocz przepisow, to zwyczaj gotowania w duzych ilosciach
potraw wigilijnych i spozywania ich az do Nowego Roku (w moim domu nawet
dluzej :))
pozdrawiam!
Ingolfur Arnarson

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-01 08:58:17

Temat: Odp: KOzserno?ć
Od: "Sitek" <s...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
wiadomości news:gnbq9tsr2vmk67efvj4reaindfju3o8poh@4ax.com...
> On Wed, 28 Feb 2001 12:58:30 +0100, "Kamas" <m...@k...net.pl>
> wrote:
>
>
> >przyrządzone w taki sposób i z takich produktów , aby mogł je zjeść
> >prawowierny Żyd.
> >poza tym potrawy musi przyrządzać żyd. Goje są nieczyści ;-))
>
> Potrawy może przyrządzać goj. Byle zgodnie z zasadami koszerności.
>
> Zdrówko
>
> Maciek 'Babcia' Dobosz
> Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
> Banshee RT (dawniej RangerII)
> N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
> http://paintball.info.pl/
OKI ale jakie one są?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-01 11:22:14

Temat: Re: Odp: KOzserno?ć
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 1 Mar 2001 09:58:17 +0100, "Sitek" <s...@p...com> wrote:

>
>Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
>wiadomości news:gnbq9tsr2vmk67efvj4reaindfju3o8poh@4ax.com...

>> Potrawy może przyrządzać goj. Byle zgodnie z zasadami koszerności.
>>

>OKI ale jakie one są?
>

Zerknij tutaj:

http://www.jewish.org.pl/polskie/JewFAQ/food.htm - głównie o potrawach
i kuchni w tym kilka przepisów

http://www.jewish.org.pl/polskie/JewFAQ/kashrut.htm - zasady koszeru
(kaszrut).

To powinno dużo wyjaśnić. Swoją drogą to przypomnaiłem sobie o tych
zasobach dopiero w dobe po odpisaniu na pierwszy post. Cóż, skleroza
nie boli ;-)

Zdrówko

Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
Banshee RT (dawniej RangerII)
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-02 12:30:09

Temat: Odp: Odp: KOzserno?ć
Od: "Sitek" <s...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


> Zerknij tutaj:
>
> http://www.jewish.org.pl/polskie/JewFAQ/food.htm - głównie o potrawach
> i kuchni w tym kilka przepisów
>
> http://www.jewish.org.pl/polskie/JewFAQ/kashrut.htm - zasady koszeru
> (kaszrut).
>
> To powinno dużo wyjaśnić. Swoją drogą to przypomnaiłem sobie o tych
> zasobach dopiero w dobe po odpisaniu na pierwszy post. Cóż, skleroza
> nie boli ;-)
>
> Zdrówko
>
> Maciek 'Babcia' Dobosz

Dzieki wielkie teraz juz mam pewna jasność w tych sprawach.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wielki gar
istotne pytanie- drożdżowe PILNE!
Ekspres Caffe Treviso (DeLonghi)
hinduskie przyprawy
małże

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »