| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-12 09:23:03
Temat: KWAS CHLEBOWYTaki kwas to nie tylko dobry i zdrowy napój na upalne dni, dla dorosłych i
dzieci, ale tez baza do różnych zup i dodatek do przygotowania innych
potraw.
woda - 10l
razowy, żytni chleb - 7 do 8kg (zależy jakie będą bochenki)
pół paczki świeżych drożdży
łyżka lub dwie cukru.
Chleb pokroić na kawa łki, które trzeba zrumienić w piekarniku. Następnie
zalać te kawałki wrzątkiem, wymieszać, po 5 godzinach przecedzić. Gdy
temperatura tego zaczynu będzie bliska 21°C wlać wcześniej rozrobione z
cukrem drożdże i zostawić na dwie - trzy godziny w ciepłym miejscu dla
rozpoczęcia fermentacji. Można fermentować go w całości można rozlewać do
butelek PET (sugeruję 0,5l ), które trzeba przenieść w bardzo chłodne
miejsce. Fermentacja w chłodnym daje lepszy smakowo produkt, lepiej
przesycony dwutlenkiem węgla. Dla dodania smaku można do butelki wrzucić
przed nalaniem 2-3 rodzinki, można w ten sposób dodać kminek, imbir,
goździki, anyż - nie przesadzić z ilością.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |