Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KWAS CHLEBOWY

Grupy

Szukaj w grupach

 

KWAS CHLEBOWY

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-12 09:23:03

Temat: KWAS CHLEBOWY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Taki kwas to nie tylko dobry i zdrowy napój na upalne dni, dla dorosłych i
dzieci, ale tez baza do różnych zup i dodatek do przygotowania innych
potraw.

woda - 10l
razowy, żytni chleb - 7 do 8kg (zależy jakie będą bochenki)
pół paczki świeżych drożdży
łyżka lub dwie cukru.

Chleb pokroić na kawa łki, które trzeba zrumienić w piekarniku. Następnie
zalać te kawałki wrzątkiem, wymieszać, po 5 godzinach przecedzić. Gdy
temperatura tego zaczynu będzie bliska 21°C wlać wcześniej rozrobione z
cukrem drożdże i zostawić na dwie - trzy godziny w ciepłym miejscu dla
rozpoczęcia fermentacji. Można fermentować go w całości można rozlewać do
butelek PET (sugeruję 0,5l ), które trzeba przenieść w bardzo chłodne
miejsce. Fermentacja w chłodnym daje lepszy smakowo produkt, lepiej
przesycony dwutlenkiem węgla. Dla dodania smaku można do butelki wrzucić
przed nalaniem 2-3 rodzinki, można w ten sposób dodać kminek, imbir,
goździki, anyż - nie przesadzić z ilością.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam
NARESZCIE MALOSOLNE
pomoc w wyborze blendera
Kac gigant
Menu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »