| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-09 13:57:43
Temat: Kabaczek = cukiniaNa pl.rec.kuchnia powstał problem
Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-08-10 12:49:46
Temat: Re: Kabaczek = cukinia
Użytkownik "Qwax" <...@...q> napisał w wiadomości
news:7659-1028901209@213.17.138.62...
> Na pl.rec.kuchnia powstał problem
>
> Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
> stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
>
Cytuje mój dawny post.
:-)
Temat:Re: kabaczek, patison i cukinia-to to samo?
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
View this article only
Data:2001-02-21 02:58:06 PST
To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i
kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno
kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).
Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce :-)), na straganie
już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian.
Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej
poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w
jasne cętki.
Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam
faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są
najsmaczniejsze.(na surowo).
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-08-10 20:46:11
Temat: Re: Kabaczek = cukinia
----- Original Message -----
From: "Kamas.hw" <m...@w...pl>
> >
> > Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
> > stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
> >
>
> To nie tak! Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i
> kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno
> kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek
> cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka :-)).
(...)
> Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam
> faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są
> najsmaczniejsze.(na surowo).
>
> --
> pozdrawiam:-)
> Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
> Gdańsk, UIN 14539957
>
najsmaczniejsze to sa smazone w ciescie same kwiaty
lub ewentualnie kwiat z malenkim zalazkiem owocu
:)
we francji i we wloszech to jest najdrozsza forma dan z tych roslin
:)
koniecznie sprobuj to zrobic
ciasto to maka z woda plus przyprawy
i aby bylo oryginalne smazone na oliwie z oliwek
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-08-12 16:27:06
Temat: Re: Kabaczek = cukinia
Użytkownik "Qwax" <...@...q> napisał w wiadomości
news:7659-1028901209@213.17.138.62...
> Na pl.rec.kuchnia powstał problem
>
> Cukinia czy kabaczek - pomożecie rozpoznać (po zjedzeniu ;-))) ) -
> stąd tylko można poopisywać a nie popatrzyć
Cukinia jest deklikatniejsza zas kabaczek ostrzejszy w wyrazie.
Odsylam do Tessy Capponi Borawskiej.
Czyli... czytaj ksiazki!!!
Pozdrawiam
Grzegorz
P.S. To ty straszyles mnie kalaszem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |