« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-24 15:15:23
Temat: Kapusta pekińska...Dawno temu mój tato z Korei przywoził marynowaną kapustę pekińską.
Pamiętam jak przez mgłę, ze w środku były małe czerwone papryczki.
A kapusta w smaku była piekielnie ostra i słona.
czy ktoś z grupowiczów zetknął się może z przepisem jak taką kapustę
przygotować i może się przepisem podzielić?
--
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-24 15:22:14
Temat: Re: Kapusta pekińska..."Marynatka" <m...@f...net> wrote in message
news:slrncva48e.p5j.marzenka-nospam@rotfl.linux.krak
ow.pl...
> Dawno temu mój tato z Korei przywoził marynowaną kapustę pekińską.
> Pamiętam jak przez mgłę, ze w środku były małe czerwone papryczki.
> A kapusta w smaku była piekielnie ostra i słona.
> czy ktoś z grupowiczów zetknął się może z przepisem jak taką kapustę
> przygotować i może się przepisem podzielić?
Poszukaj przepisow na kimchi (czesto trasnliterowane jako gimchi) - wymawia sie
"kim-czi." To ogolna nazwa kiszonych warzyw zwykle z duza iloscia kapusty. Rodzajow
kimchi jest tysiace.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 15:26:45
Temat: Re: Kapusta pekińska...On 2005-01-24, eM eL <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:
>
> Poszukaj przepisow na kimchi (czesto trasnliterowane jako gimchi) - wymawia sie
> "kim-czi." To ogolna nazwa kiszonych warzyw zwykle z duza iloscia kapusty.
Rodzajow
> kimchi jest tysiace.
Dziękuję serdecznie :)
--
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 07:18:41
Temat: Re: Kapusta pekińska...Użytkownik "Marynatka"
> > Poszukaj przepisow na kimchi (czesto trasnliterowane jako gimchi) -
wymawia sie
> > "kim-czi." To ogolna nazwa kiszonych warzyw zwykle z duza iloscia
kapusty. Rodzajow
> > kimchi jest tysiace.
>
> Dziękuję serdecznie :)
A jak znajdziesz podziel się z leniwcami...
Qq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 07:49:23
Temat: Re: Kapusta pekińska...On 2005-01-25, Qq <r...@n...de> wrote:
>
> A jak znajdziesz podziel się z leniwcami...
Znalazłam :)
Proszę - specjalnie dla leniwców ;)
3 - 4 kapusty pekińskie
5 - 6 duże papryki słodkie
2 - 3 papryki ostre
łyżka soli
Przygotowanie:
papryki mielimy w maszynce do mięsa
(powstaje paprykowa bryja)
solimy ją, liście kapusty kroimy na pół
(w poprzek), otaczamy w paprykowej bryji i układamy w kamionkowym garnku.
Ułożone liście przykrywamy talerzem i dociskamy kamieniami. Garnek powinien
stać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach kim czi jest gotowe, czyli ukiszone.
Kwaśne i ostre. Można jeść do wszystkiego. Zwłaszcza do mięsa.
Niestety tylko jeden przepis - ale szukam dalej :)
--
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 09:29:36
Temat: Re: Kapusta pekińska...
Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net> napisał w wiadomości
news:slrncvbug5.run.marzenka-nospam@rotfl.linux.krak
ow.pl...
> On 2005-01-25, Qq <r...@n...de> wrote:
> Znalazłam :)
> Proszę - specjalnie dla leniwców ;)
>
> 3 - 4 kapusty pekińskie
> 5 - 6 duże papryki słodkie
> 2 - 3 papryki ostre
> łyżka soli
>
> Przygotowanie:
> papryki mielimy w maszynce do mięsa
> (powstaje paprykowa bryja)
> solimy ją, liście kapusty kroimy na pół
> (w poprzek), otaczamy w paprykowej bryji i układamy w kamionkowym garnku.
> Ułożone liście przykrywamy talerzem i dociskamy kamieniami. Garnek
powinien
> stać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach kim czi jest gotowe, czyli ukiszone.
> Kwaśne i ostre. Można jeść do wszystkiego. Zwłaszcza do mięsa.
>
>
> Niestety tylko jeden przepis - ale szukam dalej :)
Witam,
Pamiętam kim-czi robiona przez znajomego Koreańczyka, była piekielnie ostra
i baaaaardzo czosnkowa.
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |