Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kartoflak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kartoflak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-22 08:19:16

Temat: Kartoflak?
Od: "JW" <j...@k...chip.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke ziemniaczana".
Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.
Bede wdzieczny za przepis
Pozdrawiam Wiesiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-23 20:32:01

Temat: Re: Kartoflak?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"JW" <j...@k...chip.pl> wrote:

>Witam
>Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
>w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke ziemniaczana".
>Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
>Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
>skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.

Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
(jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
mąki przez co uzyskują taką babkę bardziej klejącą a mniej
kruchą (tamta pani dodała trochę kaszy manny_. Doprawić majerankiem
wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-23 20:39:25

Temat: Re: Kartoflak?
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9olgl4$472$1@h1.uw.edu.pl...
> "JW" <j...@k...chip.pl> wrote:
> Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
> wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
> Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
> (jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
> słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
> mąki przez co uzyskują taką babkę bardziej klejącą a mniej
> kruchą (tamta pani dodała trochę kaszy manny_. Doprawić majerankiem
> wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
> brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
> zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
> nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...
>
> AgataW.

a potem zajadac z sosem ze swiezych grzybów!!!!

pozdrawiam
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-23 22:49:06

Temat: Re: Kartoflak?
Od: k...@e...elblag.pl (Krzysztof Zajączkowski) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 23 Sep 2001 22:39:25 +0200, MechaGodzilla <m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
>Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
>news:9olgl4$472$1@h1.uw.edu.pl...
>> "JW" <j...@k...chip.pl> wrote:
>> Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
>> wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
>> Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
>> (jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
>> słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
>> wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
>> brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
>> zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
>> nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...
>>
>> AgataW.
>
>a potem zajadac z sosem ze swiezych grzybów!!!!
>
>pozdrawiam
>Mechcia
>
>
Zostawić na 2 dzień... tfu co jo godom :-)) zrobić 2X tyle ile potrzeba.
Następnego dnia pociąć w plasterki grubości ok. 1 cm podsmażyć,
i zjadać z zimnym mlekiem......
Kurcze aż mi slinka leci.....

--

Krzysiek
k...@e...elblag.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-24 07:11:11

Temat: Iza
Od: "Karol Dziedziela" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Iza
JW napisał(a) w wiadomości: <3bae42d7$1@news.vogel.pl>...
>Witam
>Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
>w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke
ziemniaczana".
>Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
>Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
>skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.
>Bede wdzieczny za przepis
>Pozdrawiam Wiesiek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wyniki konkursu!
dzien dobry :))
Ciasto jablkowe Edyty
jaki sos do ozorkow?
PRL i jedzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »