| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-22 08:19:16
Temat: Kartoflak?Witam
Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke ziemniaczana".
Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.
Bede wdzieczny za przepis
Pozdrawiam Wiesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-23 20:32:01
Temat: Re: Kartoflak?"JW" <j...@k...chip.pl> wrote:
>Witam
>Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
>w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke ziemniaczana".
>Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
>Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
>skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.
Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
(jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
mąki przez co uzyskują taką babkę bardziej klejącą a mniej
kruchą (tamta pani dodała trochę kaszy manny_. Doprawić majerankiem
wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 20:39:25
Temat: Re: Kartoflak?
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9olgl4$472$1@h1.uw.edu.pl...
> "JW" <j...@k...chip.pl> wrote:
> Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
> wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
> Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
> (jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
> słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
> mąki przez co uzyskują taką babkę bardziej klejącą a mniej
> kruchą (tamta pani dodała trochę kaszy manny_. Doprawić majerankiem
> wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
> brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
> zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
> nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...
>
> AgataW.
a potem zajadac z sosem ze swiezych grzybów!!!!
pozdrawiam
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 22:49:06
Temat: Re: Kartoflak?On Sun, 23 Sep 2001 22:39:25 +0200, MechaGodzilla <m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
>Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
>news:9olgl4$472$1@h1.uw.edu.pl...
>> "JW" <j...@k...chip.pl> wrote:
>> Babka ziemniaczana ostatnio pojawiła się w jakin\ms
>> wspominkowym Makłowiczu. Tam piekła babkę babka która wygrała Mistrzostwa
>> Świata w pieczeniu takowej. Bez proporcji : starte ziemniaki
>> (jestem zwolennikiem ziemniaków z tarki), przesmażona cebulka,
>> słoninka, jajo, na suwalszczyźnie absolutnie nie dają do środka
>> wedle uznania. Blachę natłuścić i bułka tartą posypać( będzie
>> brzeg chrupał). Mistrzyni dodała zdaje się też ugotowanych i
>> zmileonych kartofli lecz ja z takim dodatkiem we własnej kuchni
>> nigdy nie miałam do czynienia.Piec ponad 70 minut i zaglądać...
>>
>> AgataW.
>
>a potem zajadac z sosem ze swiezych grzybów!!!!
>
>pozdrawiam
>Mechcia
>
>
Zostawić na 2 dzień... tfu co jo godom :-)) zrobić 2X tyle ile potrzeba.
Następnego dnia pociąć w plasterki grubości ok. 1 cm podsmażyć,
i zjadać z zimnym mlekiem......
Kurcze aż mi slinka leci.....
--
Krzysiek
k...@e...elblag.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 07:11:11
Temat: IzaIza
JW napisał(a) w wiadomości: <3bae42d7$1@news.vogel.pl>...
>Witam
>Jestem pierwszy raz na Waszej grupie, sam nie gotuje, ale do rzeczy:
>w TV zobaczylem koncowke programu, w ktorym pokazywali "Babke
ziemniaczana".
>Az skrecil mi sie zoladek, cos takiego jadlem w mlodosci jako kartoflak.
>Bylo to na podlasiu, z tego co pamietam byly to tarte ziemniaki do tego
>skwarki?, calosc pieczona w prodizu lub na blasze.
>Bede wdzieczny za przepis
>Pozdrawiam Wiesiek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |