« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-26 07:18:50
Temat: Kawa z karadamonemCzesc Wszystkim !
Wczoraj w programie Maklowicza prezentowali kawe z kardamonem.
Niestety nie powiedzieli nic konkretnego. Zna ktos moze prporcje
i sposob parzenia.
Z gory dzieki
Marek S.
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-26 09:20:46
Temat: Re: Kawa z karadamonemKardamon kupujesz np. w sklepie "Herbaty Swiata" (moze jest w Toruniu). Sa
to suszone "ziarna". Na kubek herbaty lub filizanke kawy wystarczy 0,5
"ziarenka". Mozna tez je "zmielic" i dopiero dodawac do kawy, herbaty.
Pozdrawiam
Uzytkownik "Marek Smolinski" <m...@c...uni.torun.pl> napisal w wiadomosci
news:3ABEED5A.269@chem.uni.torun.pl...
> Czesc Wszystkim !
>
> Wczoraj w programie Maklowicza prezentowali kawe z kardamonem.
> Niestety nie powiedzieli nic konkretnego. Zna ktos moze prporcje
> i sposob parzenia.
>
>
> Z gory dzieki
>
> Marek S.
>
> --
> ____________________________________________________
_________________
> Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
> OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
> Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
> FAX NO. (+48) (056) 6542477
> ____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 10:17:16
Temat: Re: Kawa z karadamonem
Marek Smolinski wrote:
> Wczoraj w programie Maklowicza prezentowali kawe z kardamonem.
> Niestety nie powiedzieli nic konkretnego. Zna ktos moze prporcje
> i sposob parzenia.
spora dyskusja o kawie (również tej a kardamonem) była na Grupie ze 2-3
m-ce temu.
pogrzeb w archiwach
sadyl [od prawie 2 lat nie pijący kawy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 10:21:34
Temat: Re: Kawa z karadamonemUżytkownik "G" <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:99n147$r0l$1@pippin.nask.waw.pl...
> Kardamon kupujesz np. w sklepie "Herbaty Swiata" (moze jest w Toruniu).
Sa
> to suszone "ziarna". Na kubek herbaty lub filizanke kawy wystarczy 0,5
> "ziarenka". Mozna tez je "zmielic" i dopiero dodawac do kawy, herbaty.
No wlasnie, ja kupilem kardamon w postaci calych, ususzonych owocow.
Rozumiem, ze mam go "obluskac" i wszystko poza ziarenkami wywalic?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 10:37:11
Temat: Re: Kawa z karadamonem> Niestety nie powiedzieli nic konkretnego. Zna ktos moze prporcje
> i sposob parzenia.
zadnych proporcji i sposobu :)) mooj wujek, namietny podrooznik, przywioozl z
indii zwyczaj picia herbaty/kawy z kardamonem. po prostu wyciaga przy stole
pudeleczko ze zmielonym kardamonem i wsypuje szczypte do herbaty/kawy. i tyle.
pozdrawiam.
Ing.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 12:34:28
Temat: Re: Kawa z karadamonemJader napisal:
> No wlasnie, ja kupilem kardamon w postaci calych, ususzonych owocow.
> Rozumiem, ze mam go "obluskac" i wszystko poza ziarenkami wywalic?
Możesz resztę dorzucić do duszenia mięsa, wrzucałam tak cały, nie
wyłuskany kardamon.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 13:28:29
Temat: Re: Kawa z karadamonemOn 26 Mar 2001 12:37:11 +0200, <m...@w...pl> wrote:
>> Niestety nie powiedzieli nic konkretnego. Zna ktos moze prporcje
>> i sposob parzenia.
>zadnych proporcji i sposobu :)) mooj wujek, namietny podrooznik, przywioozl z
>indii zwyczaj picia herbaty/kawy z kardamonem. po prostu wyciaga przy stole
>pudeleczko ze zmielonym kardamonem i wsypuje szczypte do herbaty/kawy. i tyle.
>pozdrawiam.
>Ing.
ostatnio w W-wie pilam w libanskiej restauracji i bylo to
swinstwo rownozedne piciu politury, lekarstwa i czegos jeszcze.
Po pol filizanki mozna bylo sie przyzwyczaic, zle chyba z jakim
gozdzikiem, cynamonem czy czyms tam lepsze. Przynajmniej dla
mnie.
Kardamom dodaje do gotowania ryzu i, jak ktos wspomnial, dobre do
duszenia miesa.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 15:11:48
Temat: Re: Kawa z karadamonem> ostatnio w W-wie pilam w libanskiej restauracji i bylo to
> swinstwo rownozedne piciu politury, lekarstwa i czegos jeszcze.
> Po pol filizanki mozna bylo sie przyzwyczaic, zle chyba z jakim
> gozdzikiem, cynamonem czy czyms tam lepsze. Przynajmniej dla
> mnie.
a ja tam nie krzywie nosa na nowinki. najwyzej drugi raz nie jem/pije.
domyslajac sie smaku gnijacego miesa rekina, czekam na dzien gdy sproobuje :)
Ingolfur Arnarson
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 15:19:51
Temat: Re: Kawa z karadamonem
>> ostatnio w W-wie pilam w libanskiej restauracji i bylo to
>> swinstwo rownozedne piciu politury, lekarstwa i czegos jeszcze.
>> Po pol filizanki mozna bylo sie przyzwyczaic, zle chyba z jakim
>> gozdzikiem, cynamonem czy czyms tam lepsze. Przynajmniej dla
>> mnie.
>a ja tam nie krzywie nosa na nowinki. najwyzej drugi raz nie jem/pije.
>domyslajac sie smaku gnijacego miesa rekina, czekam na dzien gdy sproobuje :)
>Ingolfur Arnarson
no wiec w tym wypadku byl to experyment - lubie eksperymenty
kulinarne, ale na salatke eskimoska dalej nie mam ochoty...;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 20:51:22
Temat: Re: Kawa z karadamonem
Krysia Thompson wrote:
> ostatnio w W-wie pilam w libanskiej restauracji i bylo to
> swinstwo rownozedne piciu politury,
Krysiu - rozumiem: wina proste, rozumiem: acnosan, rozumiem: spirytus
skażony (chlorohexydyną, bo acetonem już nie :)
Ale POLITURĘ ???
Nie podejrzewałbym Cię o TAKIE doświadczenia
:))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |