« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-09 11:33:36
Temat: KeksBardzo proszę o sprawdzone przepisy na keks.
Piotr Szuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-09 11:38:52
Temat: Keks czy cwibak?
Czy znajdzie sie ktos, kto wytlumaczy roznice?
No, a przy okazji przydalby sie prawdziwy przepis na cwibak :-))))
Usmiecham sie serdecznie
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.427 / Virus Database: 240 - Release Date: 2002.12.07
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 12:16:10
Temat: Re: Keks czy cwibak?Przepis na cwibak http://www.restauracja.net.pl/zeszyt/p38.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 12:22:28
Temat: Re: Keks
Użytkownik "Piotr Szuta" <l...@p...com> napisał w wiadomości
news:3df47f9c@news.vogel.pl...
> Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na keks.
>
> Piotr Szuta
>
mój przepis na keks. Piekę go zawsze na święta
5 jaj
25 dkg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
wanilia
1 łyżka octu 3%
2 dkg margaryny do smarowania formy
bułka tarta do posypania formy
od kiedy używam papieru do pieczenia nie stosuję margaryny i bułki tartej
bakalie:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich i laskowych
10 dkg suszonych fig
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych moreli
skórka pomarańczowa smażona, na oko
pokroić bakalie, można dzień wcześniej bo to dużo pracy :)
Żółtka utrzeć z cukrem. W czasie ucierania dodać ocet. Białka ubic na pianę.
Na żółtka położyć pianę, mąkę, wanilię, bakalie i delikatnie wymieszać.
Piec w niezbyt gorącyn pieraknuku ok. 1 godz.
Ja zawsze robię z podwójnej ilości składników i mam z tego ciasta trzy keksy
w formie keksowej :)))
smacznego
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 17:03:52
Temat: Re: KeksKEKS, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI :)))
"Ja polecam przepyszny keks, ktory robilam juz wielokrotnie. Zawsze sie
udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robie je zwykle
na Swieta BN i czasem na wielkanoc."
Informacje ogólne:
Składniki:
20 dag masla
25 dag maki
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechow wloskich
10 dag migdalow (obranych ze skorki i pokrojonych, moga byc gotowe platki
lub slupki)
10 dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
Mozna dodac i inne skladniki: suszone morele, orzechy wloskie, a troche
zmniejszyc ilosc tych, ktore podalam.
Przepis:
No i mieszamy po kolei: cukier z maslem, dodajemy zoltka, potem make z
proszkiem, bakalie, a na koncu ubita na sztywno piane. Pieczemy w podluznej
waskiej formie nasmarowanej tluszczem i wysypanej kasza manna (lub
czykolwiek innym). Aha, 180 stopni okolo 50 min. Radze wczesniej sprawdzic
patyczkiem, a szczegolnie wzrokowo czy sie aby nie przypala. Te 50 min to
w moim piekarniku, a raczej zawsze dluzej trzeba w nim piec. Keks ma po
upieczeniu pekniecie wzdluz. Z formy wyciagamy po ostudzeniu. Polecam, bo
pyszny.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-04
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 17:27:44
Temat: Re: Keks
Użytkownik "rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:at2idi$7oo$1@foka.acn.pl...
> KEKS, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI :)))
> 20 dag masla
> 25 dag maki
> 1/2 szkl. cukru
> 4 jajka
> 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
> 5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
Co należy zrobić z tą czekoladą? Rozpuścić, czy pokruszyć na
kawałeczki?
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 18:47:53
Temat: Re: KeksUżytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:at2jon$5ob$1@news.tpi.pl...
> Co należy zrobić z tą czekoladą? Rozpuścić, czy pokruszyć na
> kawałeczki?
asiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, slyszysz?:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 10:37:09
Temat: Re: Keks
Użytkownik "rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:at2ogj$71$1@foka.acn.pl...
> Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
> wiadomości news:at2jon$5ob$1@news.tpi.pl...
>
> > Co należy zrobić z tą czekoladą? Rozpuścić, czy pokruszyć na
> > kawałeczki?
>
>
> asiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, slyszysz?:)
>
słysze :)
czekolade kroje w drobna kostke, TEORETYCZNIE w kostke, bo praktycznie to
sie raczej nie udaje wiec mam różnokształtne kawałeczki
keks jest pycha - polecam
a juz tym roku robilam ciasto dojrzewajace, podawane tu kiedys przez Od
(chyba) piecze sie je kilka tygodni przed swietami, nasącza alkoholem i
zostawia w spokoju az do swiąt.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 13:38:45
Temat: Re: Keks
Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:15458-1039516427@mail.hanslik.com.pl...
> słysze :)
> czekolade kroje w drobna kostke, TEORETYCZNIE w kostke, bo praktycznie to
> sie raczej nie udaje wiec mam różnokształtne kawałeczki
>
> keks jest pycha - polecam
Tak podejrzewałam, że chyba powinny być kawałeczki, ale wolałam się
upewnić. Dzięki :))
> a juz tym roku robilam ciasto dojrzewajace, podawane tu kiedys przez Od
> (chyba) piecze sie je kilka tygodni przed swietami, nasącza alkoholem i
> zostawia w spokoju az do swiąt.
Propozycja kusząca, ale w moim domu bez szans. Domowe łasuchy
wykopią choćby spod ziemi nim dojrzeje :))
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 17:02:26
Temat: Re: Keks> > asiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, slyszysz?:)
> >
>
> słysze :)
to sie nazywa trzymac reke na pulsie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |