Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Keks
Date: Mon, 9 Dec 2002 18:03:52 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 35
Message-ID: <at2idi$7oo$1@foka.acn.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.66.1.54
X-Trace: foka.acn.pl 1039453426 7960 10.66.1.54 (9 Dec 2002 17:03:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 17:03:46 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138101
Ukryj nagłówki
KEKS, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI :)))
"Ja polecam przepyszny keks, ktory robilam juz wielokrotnie. Zawsze sie
udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robie je zwykle
na Swieta BN i czasem na wielkanoc."
Informacje ogólne:
Składniki:
20 dag masla
25 dag maki
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechow wloskich
10 dag migdalow (obranych ze skorki i pokrojonych, moga byc gotowe platki
lub slupki)
10 dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
Mozna dodac i inne skladniki: suszone morele, orzechy wloskie, a troche
zmniejszyc ilosc tych, ktore podalam.
Przepis:
No i mieszamy po kolei: cukier z maslem, dodajemy zoltka, potem make z
proszkiem, bakalie, a na koncu ubita na sztywno piane. Pieczemy w podluznej
waskiej formie nasmarowanej tluszczem i wysypanej kasza manna (lub
czykolwiek innym). Aha, 180 stopni okolo 50 min. Radze wczesniej sprawdzic
patyczkiem, a szczegolnie wzrokowo czy sie aby nie przypala. Te 50 min to
w moim piekarniku, a raczej zawsze dluzej trzeba w nim piec. Keks ma po
upieczeniu pekniecie wzdluz. Z formy wyciagamy po ostudzeniu. Polecam, bo
pyszny.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-04
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia"
|