Data: 2002-12-09 17:03:52
Temat: Re: Keks
Od: "rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
KEKS, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI :)))
"Ja polecam przepyszny keks, ktory robilam juz wielokrotnie. Zawsze sie
udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robie je zwykle
na Swieta BN i czasem na wielkanoc."
Informacje ogólne:
Składniki:
20 dag masla
25 dag maki
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechow wloskich
10 dag migdalow (obranych ze skorki i pokrojonych, moga byc gotowe platki
lub slupki)
10 dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
Mozna dodac i inne skladniki: suszone morele, orzechy wloskie, a troche
zmniejszyc ilosc tych, ktore podalam.
Przepis:
No i mieszamy po kolei: cukier z maslem, dodajemy zoltka, potem make z
proszkiem, bakalie, a na koncu ubita na sztywno piane. Pieczemy w podluznej
waskiej formie nasmarowanej tluszczem i wysypanej kasza manna (lub
czykolwiek innym). Aha, 180 stopni okolo 50 min. Radze wczesniej sprawdzic
patyczkiem, a szczegolnie wzrokowo czy sie aby nie przypala. Te 50 min to
w moim piekarniku, a raczej zawsze dluzej trzeba w nim piec. Keks ma po
upieczeniu pekniecie wzdluz. Z formy wyciagamy po ostudzeniu. Polecam, bo
pyszny.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-04
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia"
|