Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi
.pl!not-for-mail
From: "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Keks
Date: Mon, 9 Dec 2002 13:22:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <at21b4$49c$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: ps158.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039435941 4396 217.98.140.158 (9 Dec 2002 12:12:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 12:12:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138034
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Piotr Szuta" <l...@p...com> napisał w wiadomości
news:3df47f9c@news.vogel.pl...
> Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na keks.
>
> Piotr Szuta
>
mój przepis na keks. Piekę go zawsze na święta
5 jaj
25 dkg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
wanilia
1 łyżka octu 3%
2 dkg margaryny do smarowania formy
bułka tarta do posypania formy
od kiedy używam papieru do pieczenia nie stosuję margaryny i bułki tartej
bakalie:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich i laskowych
10 dkg suszonych fig
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych moreli
skórka pomarańczowa smażona, na oko
pokroić bakalie, można dzień wcześniej bo to dużo pracy :)
Żółtka utrzeć z cukrem. W czasie ucierania dodać ocet. Białka ubic na pianę.
Na żółtka położyć pianę, mąkę, wanilię, bakalie i delikatnie wymieszać.
Piec w niezbyt gorącyn pieraknuku ok. 1 godz.
Ja zawsze robię z podwójnej ilości składników i mam z tego ciasta trzy keksy
w formie keksowej :)))
smacznego
pozdr
Ania
|