Data: 2002-12-09 12:22:28
Temat: Re: Keks
Od: "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Piotr Szuta" <l...@p...com> napisał w wiadomości
news:3df47f9c@news.vogel.pl...
> Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na keks.
>
> Piotr Szuta
>
mój przepis na keks. Piekę go zawsze na święta
5 jaj
25 dkg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
wanilia
1 łyżka octu 3%
2 dkg margaryny do smarowania formy
bułka tarta do posypania formy
od kiedy używam papieru do pieczenia nie stosuję margaryny i bułki tartej
bakalie:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich i laskowych
10 dkg suszonych fig
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych moreli
skórka pomarańczowa smażona, na oko
pokroić bakalie, można dzień wcześniej bo to dużo pracy :)
Żółtka utrzeć z cukrem. W czasie ucierania dodać ocet. Białka ubic na pianę.
Na żółtka położyć pianę, mąkę, wanilię, bakalie i delikatnie wymieszać.
Piec w niezbyt gorącyn pieraknuku ok. 1 godz.
Ja zawsze robię z podwójnej ilości składników i mam z tego ciasta trzy keksy
w formie keksowej :)))
smacznego
pozdr
Ania
|