« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-02 16:20:30
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
ZygZag wrote:
> "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
>
> > >
> > Ciasto jest kruche, a jednocześnie miękkie, niechrupiące, znacznie
> bardziej
> > delikatne od zwykłego kruchego, no i ma nieco inny smak, taki mazurkowy
>
> :)
> bardzo dziękuję (!)
>
> pogooglam w takim razie w poszukiwaniu przpisów na spód z gotowanych zółtek
> i nie omieszkam w tym roku spróbować :)
>
> --
> ZygZag
> at autograf pl
Zawsze robie kruche ciasto z gotowanymi zoltkami, bo jest duzo smaczniejsze.
Oto proporcje:
14dkg cukru
14 dkg masla
16 dkg maki
3 ugotowane zoltka, przetarte przez sito
Make polaczyc z cukrem i zoltkami, posiekac maslo w mace za pomoca noza,
szybko zarobic palcami gruba kruszonke i schlodzic. Mozna ciasto uklepac w
blasze, albo zetrzec na tarce, gdy stwardnieje, lub ewentualnie rozwalkowac
miedzy dwoma platami pergaminu.
Z tego ciasta mozna robic ciasteczka, babeczki, spody do sernikow, mazurkow,
itd.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-05 07:46:48
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
bardzo bardzo dziękuję za informacje :)
mimo iż czytam grupę wmiarę regularnie jakoś nigdy nie zwróciłąm uwagi na te
zółtka gotowane (może akurat inne przepisy wykorzystywałam?)
tym bardziej dziekuję za wyjaśnienie, o co w tym chodzi i po co i do czego i
tak dalej.
czuję się zdecydowanie bardziej doinformowana :)
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |