| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-10 12:40:59
Temat: Kmin rzymnki a kminek indyjskiCzy to jest to samo, czy jednak nie? :( Kmin rzymski jest stosowany m. in. w
kuchni włoskiej, a z kminkiem indyjskim
spotkałam się w kuchni indyjskiej. Sądząc z odległości geograficznej i
różnicy kultur, to nie jest to samo... ale nie wiem, gdzie można to
sprawdzić :(
Anka - poszukująca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-10 13:10:23
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
>Czy to jest to samo, czy jednak nie? :( Kmin rzymski jest stosowany m. in. w
>kuchni włoskiej, a z kminkiem indyjskim
>spotkałam się w kuchni indyjskiej. Sądząc z odległości geograficznej i
>różnicy kultur, to nie jest to samo... ale nie wiem, gdzie można to
>sprawdzić :(
>
>Anka - poszukująca
tak juz sie od jakiegos czasu drapie po glowie i ten kmin rzymski
mi wychodzi, ze jest to koper rzymski...czy mieszam pojecia
kompletnie???
Krysia
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:13:19
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjskiOn Thu, 10 Jan 2002 18:15:51 +0100, "MAc" <m...@f...onet.pl>
wrote:
>a co ma jeszcze z tym KUMIN wspolnego??
>
>MAc
>
to bedzie ten indyjski. zaloze sie ;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:15:51
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjskia co ma jeszcze z tym KUMIN wspolnego??
MAc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:50:09
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
>
>...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
>pólnocnej i Azji....
>czyli raczej nie poludniowej
>
>MAc
>A moze ktos wie na pewno???
>
>
Poddaje sie i przyznaje od razu, ze nie wiem na pewno albo -
jeszcze lepiej - na pewno ni e wiem
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:53:58
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjskiCo wykopalem:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Cumi_cym.html
To niby Kumin/Cumin/Kreuzkümmel/ Cumin (Cuminum cyminum L.)
Western Asia, where it is cultivated since Biblical times (see pomegranate).
Main production countries today are India, Iran, Indonesia, China and the
South Mediterranean
A z drugiej strony wg encyklopesii Onetu:
Kmin rzymski (Cuminum cyminum), czyli to to samo
A kminek:
Kminek zwyczajny, kminek pospolity, kminek polny (Carum carvi),
...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
pólnocnej i Azji....
czyli raczej nie poludniowej
MAc
A moze ktos wie na pewno???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 21:22:13
Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski>
> >
> >...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
> >pólnocnej i Azji....
> >czyli raczej nie poludniowej
> >
> >MAc
> >A moze ktos wie na pewno???
> >
> >
> Poddaje sie i przyznaje od razu, ze nie wiem na pewno albo -
> jeszcze lepiej - na pewno ni e wiem
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
> __________________________
Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w kuchni
hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do chili con
carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana - z
czarnuszką.
Więc to chyba to samo.
Pozdrowienia
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-11 01:49:22
Temat: Odp: Kmin rzymnki a kminek indyjski<ciach!>
> Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
> KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
> baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
> starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
> chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
> został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w
kuchni
> hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
> Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
> Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do
chili con
> carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana -
z
> czarnuszką.
>
> Więc to chyba to samo.
>
> Pozdrowienia
> Agnieszka
>
Przez chile myślałam, że acznę krzyczeć z rozpaczy... Ale - sięgnęłam po
książkę kucharską, w której wygrzebałam ten cały kminek indyjski (i bardzo
lubię z niej gotować, bo mi zawsze wychodzi :)) ), a tam - opis przypraw z
nazwami łacińskimi.
KMINEK INDYJSKI, nasina całe i mielone. Nasiona białego kminku, Cuminum
cyminum (więc kmin rzymski = kminek indyjski :) ), są podstawową przyprawą
dodawaną do warzyw typu curry, ryżu, przekąsek i dalu. Dodaje potrawom smaku
i poprawia trawienie. Jest również lekarstwem na bóle i skurcze żołądka.
Kminek mielony powinno się dodawać do masali (masale - indyjskie mieszanki
prażonych i następnie zmielonych przypraw)na końcu, a cały na początku.
Kminek czarny Cuminum nigrum (czy to jest to samo co czarna odmiana kminu
rzymskiego???), mniejszy i ciemniejszy od kminku białego, ma gorzkawy smak i
intensywniejszy zapach. Cytat z Kuchni Kryszny.
No to teraz wiem na czym stoję, a raczej czym będę przyprawiać ;) Za to
rodzi się kolejne pytanie - czy Cuminum nigrum = czarnej odmianie kminu
rzymskiego?
Anka - poinformowana, ale ciągle z problemami...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |