Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kmin rzymnki a kminek indyjski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kmin rzymnki a kminek indyjski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-10 12:40:59

Temat: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy to jest to samo, czy jednak nie? :( Kmin rzymski jest stosowany m. in. w
kuchni włoskiej, a z kminkiem indyjskim
spotkałam się w kuchni indyjskiej. Sądząc z odległości geograficznej i
różnicy kultur, to nie jest to samo... ale nie wiem, gdzie można to
sprawdzić :(

Anka - poszukująca


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-10 13:10:23

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Czy to jest to samo, czy jednak nie? :( Kmin rzymski jest stosowany m. in. w
>kuchni włoskiej, a z kminkiem indyjskim
>spotkałam się w kuchni indyjskiej. Sądząc z odległości geograficznej i
>różnicy kultur, to nie jest to samo... ale nie wiem, gdzie można to
>sprawdzić :(
>
>Anka - poszukująca

tak juz sie od jakiegos czasu drapie po glowie i ten kmin rzymski
mi wychodzi, ze jest to koper rzymski...czy mieszam pojecia
kompletnie???

Krysia
>

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 17:13:19

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 10 Jan 2002 18:15:51 +0100, "MAc" <m...@f...onet.pl>
wrote:

>a co ma jeszcze z tym KUMIN wspolnego??
>
>MAc
>
to bedzie ten indyjski. zaloze sie ;))

Krysia

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 17:15:51

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

a co ma jeszcze z tym KUMIN wspolnego??

MAc


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 17:50:09

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
>pólnocnej i Azji....
>czyli raczej nie poludniowej
>
>MAc
>A moze ktos wie na pewno???
>
>
Poddaje sie i przyznaje od razu, ze nie wiem na pewno albo -
jeszcze lepiej - na pewno ni e wiem

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 17:53:58

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co wykopalem:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Cumi_cym.html
To niby Kumin/Cumin/Kreuzkümmel/ Cumin (Cuminum cyminum L.)
Western Asia, where it is cultivated since Biblical times (see pomegranate).
Main production countries today are India, Iran, Indonesia, China and the
South Mediterranean

A z drugiej strony wg encyklopesii Onetu:
Kmin rzymski (Cuminum cyminum), czyli to to samo

A kminek:
Kminek zwyczajny, kminek pospolity, kminek polny (Carum carvi),

...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
pólnocnej i Azji....
czyli raczej nie poludniowej

MAc
A moze ktos wie na pewno???



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 21:22:13

Temat: Re: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> >
> >...wystepujaca w stanie dzikim w Europie pólnocnej i srodkowej, Afryce
> >pólnocnej i Azji....
> >czyli raczej nie poludniowej
> >
> >MAc
> >A moze ktos wie na pewno???
> >
> >
> Poddaje sie i przyznaje od razu, ze nie wiem na pewno albo -
> jeszcze lepiej - na pewno ni e wiem
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
> __________________________

Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w kuchni
hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do chili con
carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana - z
czarnuszką.

Więc to chyba to samo.

Pozdrowienia
Agnieszka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-11 01:49:22

Temat: Odp: Kmin rzymnki a kminek indyjski
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

<ciach!>

> Co wygrzebałam w Encyklopedii Sztuki Kulinarnej:
> KMIN - in. kmin rzymski, Cuminum cyminum, roślina aromatyczna z rodziny
> baldaszkowatych, pochodząca z Turkiestanu, znana i stosowana już w
> starożytności (ziarna znaleziono m.in. w grobowcach faraonów), dodawana do
> chleba i zup. W Europie kmin pojawił się na poczatku naszej ery i najpierw
> został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego. Bardzo popularny w
kuchni
> hinduskiej (więc to chyba ten indyjski), meksykańskiej i amerykańskiej.
> Składnik mieszanki garam masal (indyjski?). Używany do pikli i sałatek. W
> Afryce Płn. używany do kiełbasek merguez i couscous, w Meryce Płn. do
chili con
> carne. Kmin rzymski jest często mylony z kminkiem, a jego czarna odmiana -
z
> czarnuszką.
>
> Więc to chyba to samo.
>
> Pozdrowienia
> Agnieszka
>
Przez chile myślałam, że acznę krzyczeć z rozpaczy... Ale - sięgnęłam po
książkę kucharską, w której wygrzebałam ten cały kminek indyjski (i bardzo
lubię z niej gotować, bo mi zawsze wychodzi :)) ), a tam - opis przypraw z
nazwami łacińskimi.

KMINEK INDYJSKI, nasina całe i mielone. Nasiona białego kminku, Cuminum
cyminum (więc kmin rzymski = kminek indyjski :) ), są podstawową przyprawą
dodawaną do warzyw typu curry, ryżu, przekąsek i dalu. Dodaje potrawom smaku
i poprawia trawienie. Jest również lekarstwem na bóle i skurcze żołądka.
Kminek mielony powinno się dodawać do masali (masale - indyjskie mieszanki
prażonych i następnie zmielonych przypraw)na końcu, a cały na początku.
Kminek czarny Cuminum nigrum (czy to jest to samo co czarna odmiana kminu
rzymskiego???), mniejszy i ciemniejszy od kminku białego, ma gorzkawy smak i
intensywniejszy zapach. Cytat z Kuchni Kryszny.

No to teraz wiem na czym stoję, a raczej czym będę przyprawiać ;) Za to
rodzi się kolejne pytanie - czy Cuminum nigrum = czarnej odmianie kminu
rzymskiego?

Anka - poinformowana, ale ciągle z problemami...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krewetki - pytanie :)
Wok z Mango
obiad
Re: hot naked celebrity news !!
Woki, frytkownice i inne...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »