| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-30 16:19:02
Temat: Re: KminekUżytkownik "Anka Łazowska" <a...@c...pl> napisał w wiadomości
news:bvdq7l$fro$1@news.onet.pl...
> Zna ktos moze przepis na zupe kminkowa?
nie, ale gdybym musiał robić to:
zrobiłbym wywar mięsny-wołkowy lub delikatniejszy kuro-skrzydło-warzywny +
wywar z kminku, jak nie chcesz cedzić za dużo lub go łowić między zębami
[jak lubisz to dorzuć kminek do gotującego się wywaru] i już [sól, pieprz,
inne? = wedle woli - ja papryki odrobina do wołka]
dodałbym w zależności od wersji [wołek lub kura] pulpeciki-kluski mięsne
> Dodam, ze byla to zupa-krem.
krem? -> z zaciągnięcia mąką czy przetartych warzyw/mięsa = rób, jak lubisz
smacznego - jarek [osobiście z kminkiem wolę bogracz lub hauskyjza]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-30 22:21:26
Temat: Re: Kminek> Do czego tego czegoś stosować?
zdecydowanie do niczego
--
snbid
"po toniku brak wyniku - po ginie rezerwa ginie"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-31 09:48:00
Temat: Re: KminekIn article <bvdq7l$fro$1@news.onet.pl>,
Anka Łazowska <a...@c...pl> wrote:
> Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w wiadomości
> news:bvc9rc$e66$1@inews.gazeta.pl...
> > Wziąć suszoną śliwkę. Nałożyć do niej kminku. Owinąć śliwkę boczkiem. W
> > całość wkłuć wykałaczkę. Upiec w piekarniku.
> >
> > Hania
>
> Wlasmie!
> Zna ktos moze przepis na zupe kminkowa?
To najprostsza rzecz na świecie. Gotujesz jakiś tani wywar na rezsrkach
mięsa i kościach. dodajesz do niego garść kminku i gotujesz. Zaciągasz
rumianą zasmażką. Podajesz np. z grzankami.
> Dodam, ze byla to zupa-krem.
To robisz z tego zupę-krem, tak jak inne zupy tego typu, rrozprowadzając
zaprawionym kminkiem wywarem sos beszamelowy. Zaprawiasz śmietaną.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-31 10:03:36
Temat: Re: KminekUżytkownik Anka Łazowska napisał:
> Zna ktos moze przepis na zupe kminkowa?
Mogą być różne kminkowe, np. taka:
Rumienisz żeberka na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalewasz je wywarem
jarzynowym, dodajesz kminek i gotujesz do miękkości. Dadajesz też
przyrumienioną cebulę i pokrojone ziemniaki - mają być miękkie, kiedy
mięso z żeberek będzie miękkie.
Odcedzasz wszystko, przecierasz ziemniaki i cebulę z wywarem (miksujesz)
- mięso kroisz w kostkę, wrzucasz do zupy, gotujesz razem moment,
oczywiście doprawiasz do smaku.
Masz zupę krem kominkowy z kawałkami mięsa.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-31 10:32:40
Temat: Re: KminekIn article <bvfuhp$st5$2@inews.gazeta.pl>,
BasiaBjk <b...@q...pl> wrote:
> Rumienisz żeberka na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalewasz je wywarem
> jarzynowym, dodajesz kminek i gotujesz do miękkości. Dadajesz też
> przyrumienioną cebulę i pokrojone ziemniaki - mają być miękkie, kiedy
> mięso z żeberek będzie miękkie.
> Odcedzasz wszystko, przecierasz ziemniaki i cebulę z wywarem (miksujesz)
> - mięso kroisz w kostkę, wrzucasz do zupy, gotujesz razem moment,
> oczywiście doprawiasz do smaku.
> Masz zupę krem kominkowy z kawałkami mięsa.
to nie jest zupa krem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-31 10:41:46
Temat: Re: KminekUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> to nie jest zupa krem.
No, nie jest,nie jest, drogi Watsonie :)
Ale jest zupa, ma kremową konsystencję, kminkowy smak plus kawałki
mięsa. Myślę, że nienajgorsza, jesli ktoś lubi kminek i zupy, Ania
zdecyduje, czy chce taką zrobic, czy nie. Jedna z kilku propozycji, nie
pretendująca do jedynej słusznej.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-31 12:52:13
Temat: Re: KminekIn article <bvg0pb$579$1@inews.gazeta.pl>,
BasiaBjk <b...@q...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > to nie jest zupa krem.
>
> No, nie jest,nie jest, drogi Watsonie :)
> Ale jest zupa, ma kremową konsystencję, kminkowy smak plus kawałki
> mięsa. Myślę, że nienajgorsza, jesli ktoś lubi kminek i zupy, Ania
> zdecyduje, czy chce taką zrobic, czy nie. Jedna z kilku propozycji, nie
> pretendująca do jedynej słusznej.
Masz rację, jest to newątpliwie dobra zupa i może Ani pdpowiadać.
Jednak pytała ona o konkową zupę-krem, nie o przeceuraną kartoflankę z
mięswm przyprawioną kminkiem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-01 14:47:09
Temat: Re: Kminek
Użytkownik "Anka Łazowska" <a...@c...pl> napisał w wiadomości
news:bvdq7l$fro$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w
wiadomości
> news:bvc9rc$e66$1@inews.gazeta.pl...
> > Wziąć suszoną śliwkę. Nałożyć do niej kminku. Owinąć śliwkę boczkiem. W
> > całość wkłuć wykałaczkę. Upiec w piekarniku.
> >
> > Hania
>
> Wlasmie!
> Zna ktos moze przepis na zupe kminkowa?
> Ja tez uwielbiam kminek i moglabym jesc ze wszystkim. Kiedys taka zupe
> jadlam, ale nie mam pojecia, jak ugotowac.
> Dodam, ze byla to zupa-krem.
> Anka
Dzieki za sugestie. Cos wymysle - najbardziej przemawia chyba do mnie
przepis Basi....
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-01 16:53:02
Temat: Re: Kminek> Mielonego kminku używa się do potraw które, nie będą gotowane.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
Mielonego kminku dodaje się do potraw, które będą podawane osobom
przekonanym (niesłusznie), że nie lubią kminku... :) Czego oczy nie
widzą... ;)
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-01 16:54:25
Temat: Re: KminekUżytkownik "mikw" <m...@t...pl>
> Jeżeli ktoś nie lubi gryźć kminku jak np. ja ,można użyć mielonego.
Mielonego kminku używa się do potraw które, nie będą gotowane.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |